Muzej za umjetnost i obrt u ponedjeljak slavi 140. rođendan!

Muzej za umjetnost i obrt u ponedjeljak slavi 140. rođendan!
Foto: ZG express

Muzej za umjetnost i obrt obilježava 140. godišnjicu od svog osnutka. Rođendanska svečanost će se održati u ponedjeljak, 17. veljače, s početkom u 18 sati.

Naime, 17. veljače davne 1880. godine pokrenuto je osnivanje Muzeja za umjetnost i obrt na inicijativu Društva za umjetnost i njegova tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavoga, kao jedne od prvih institucija takve vrste u Europi.

Tijekom proteklih 140. godina Muzej se razvio u najznačajniji i najveći hrvatski i zagrebački umjetnički muzej koji je bio i ostao predvodnik i promotor novih pokreta i ideja u svijetu umjetnosti i dizajna.

Kako stoji u objavi na službenoj stranici Muzeja za umjetnost i obrt, slavljeničku godinu muzej će započeti predstavljanjem novog postava dizajna i fotografije te novouređenim trećim katom gdje će se po prvi put predstaviti i nova donacija mode 60-ih i 70-ih godina hrvatsko – britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright.

Riječ je o izuzetno vrijednoj donaciji zbirke pret-a-porter i haute-couture mode šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Muzeju su donirani modni primjerci iz vremena koje je bilo vrhunac stvaranja velikog Balenciage, Yvesa Saint Laurenta, Coco Chanel, Christian Diora, Louis Vuitona koji su danas ne samo ikonični već su postali primjerom umjetničke prakse u tekstilu.

Na isti dan, 17. veljače Muzej će otvoriti izložbu MADE IN: Crafts — Design Narratives inicijative za istraživanje, dizajn i baštinu koja potiče suradnju i razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera.

Na proljeće Muzej planira otvorenje velike međunarodne izložbe tapiserija iz Muzeja Cluny kojom bi hrvatskoj publici predstavili remek-djela iz bogatog fundusa pariških Muzeja Cluny i Louvrea.

Zagrebačka i hrvatska publika tako će uživo moći doživjeti gotičke tapiserije neprocjenjive vrijednosti od kojih se francuski muzeji rijetko i nerado odvajaju, a za posjetitelje će značiti jedinstven uvid u europsku povijest i umjetnost kasnog srednjeg vijeka.

U rujnu Muzej otvara još jednu bienalnu izložbu najboljih ostvarenja hrvatskog dizajna u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom, te izložba posvećena dizajneru Milanu Vulpeu.

Veliku 140.-tu obljetnicu MUO će završiti izložbom znakovitog naziva i istoimenog novog slogana Muzeja za umjetnost i obrt „Vidi(te) umjetnost tamo gdje ju drugi ne vide“ kojim će se predstaviti nove vizure umjetničke baštine uz interpretaciju kustoskih perspektiva u odabiru predmeta te drugog pogleda na umjetnost i umjetničke predmete.