Mreža ZET-ovih tramvaja i autobusa na Google Transitu

Informacije o javnom prijevozu, odnosno prometnoj mreži i linijama, od danas su još dostupnije, objavio je ponsono ZET na svojim službenim web stranicama.

google_zet

Rezultat je to suradnje ZET-a i Googla, a Zagreb postaje prvi grad u Hrvatskoj s Googleovom uslugom Transit. Cijela prometna mreža, sa samo “jednim klikom” uz povratnu informaciju za svega nekoliko sekundi, zasigurno će olakšati putovanje metropolom.

Na temeljima suvremene tehnologije i ovaj će informativni iskorak svrstati Zagreb uz bok najvećim svjetskim metropolama s mrežom javnog prijevoza na webu.

ZET je predstavio moderniju web stranicu, koja napokon donosi i vozni red koji nije u PDF-u, no paralelno s njom Google je predstavio i Google Transit uslugu, koja je sastavni dio njihovih karata, a građanima Zagreba će pomoći da bolje planiraju kad će negdje krenuti, piše 24sata.hr.

Ovaj servis za praćenje javnog gradskog prometa u Zagrebu tako će nam sada prikazati kada bi na naše stajalište trebao stići sljedeći autobus, tramvaj ili prigradski vlak. Servisu se može pristupiti preko tableta, telefona ili računala, a linije javnog prometa bit će alternativa vožnji autom ili hodanju za one koji traže odredište u Zagrebu.

Tražimo li tako neko odredište, Googleove karte će nam prikazati sve linije koje nas do tamo mogu odvesti i kada bi prvi sljedeći tramvaj ili bus trebali krenuti.

ako ZET ima podatke o stvarnom vremenu dolaska tramvaja i buseva, ova usluga još nije spojena s Googleovim servisom, a kad će biti nije poznato. Na Googleovu servisu stoji i opcija kupite kartu, no to nije omogućeno za ZET, iz kojeg su pak najavili da pripremaju novo rješenje za plaćanje i nadoplatu karata mobitelima. Kad će ono biti gotovo, također nije poznato, no u izradi je i aplikacija koja bi trebala biti gotova do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

– Cilj nam je da karte budu točnije i sveobuhvatnije, a Googleov Transit servis dosad je bio dostupan u više od 2800 svjetskih gradova – rekla je Ivana Grbavac iz Googlea. Nova stranica ZET nije stajala niti kune, jer su se oslonili na postojeće stranice Holdinga, a nije trebalo platiti ni Googleu jer je ovo partnerski projekt, rekli su iz Grada, piše 24sata.hr