Bandić: Po mobilnosti, urednosti i čistoći Zagreb spada u vrh europskih metropola

U Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je druga međunarodna konferencija “Zagreb Forum 2014 – Creative Cities Europe”, u organizaciji Grada Zagreba, Razvojne agencije Zagreb I GFS Instituta, s ciljem promocije inovativnih ideja i rješenja održivog pametnog urbanog razvoja te razmjene znanja i iskustva kroz prakse najnaprednijih regija Europske unije.

bandic_konferencija
Konferenciji je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako Zagreb može još puno učiti od najrazvijenijih metropola kao što su Beč, Pariz, Berlin, ali i da drugi gradovi mogu nešto naučiti od nas: “Grad Zagreb se po mnogim karakteristikama, performansima, nagradama koje dobiva za mobilnost, urednost, čistoću svrstava u vrh europskih metropola.”

Gradonačelnik je dodao kako odgovor na krizu i recesiju prije svega moraju dati urbane sredine, odnosno gradovi: “Grad Zagreb će i ubuduće biti generator razvoja i na tom tragu očekujem doprinos ove konferencije.”

Tema Zagreb Foruma je “Poticanje razvoja gradova kroz pametne odluke, e-upravu i energetsku održivost”, a osam panel diskusija raspodijeljenih u dva dana održavanja bavit će se i aktualnim pitanjima poput novih načina financiranja projekata – ecofundinga i etičkog bankarstva, socijalnog poduzetništva te reindustrijalizacije gradskih regija, objasnio je Frane Šesnić iz Organizacijskog odbora Zagreb Foruma.

“Želimo Zagreb učiniti još modernijim, progresivnijim, pametnijim, zelenijim, inovativnijim, povezanijim i otvorenijim europskim gradom”, rekao je.

Kako se čulo, novost ovogodišnjeg Foruma je osnivanje hrvatskog čvora kroz koji postaje i platforma The Millennium projecta UN-a, think tanka koji okuplja futuriste, znanstvenike, gospodarstvenike i političare iz cijeloga svijeta, posvećene unapređenju globalnih predviđanja od održivog razvoja i ekologije do problema siromaštva u svijetu. Kroz ovaj projekt Zagreb Forum postaje mjesto razmjene najboljih globalnih razvojnih praksi, a Hrvatska dio mreže 50 čvorova koji diljem svijeta promišljaju načine stvaranja prosperitetne budućnosti.

Zagreb Forum će ugostiti 30 predavača i panelista, od koji desetak uglednih međunarodnih stručnjaka na svojim područjima, a očekuje se i veliki broj sudionika iz zemalja Europe i regije.

Konferencija se održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, dr. Ive Josipovića, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.