Mornarička klapa Sveti Juraj novu pjesmu posvetila svim hrvatskim braniteljima [VIDEO]

Foto: Scardona

Novu pjesmu mornarička klapa iz Splita posvetila je svim hrvatskim braniteljima koji su branili i obranili Domovinu darujući najviše što su mogli – vlastite živote.

Ususret obilježavanju Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice snimila je klapsku obradu poznate pjesma Marka Perkovića Thompsona.

Ratnici svjetla – Klapa “Sveti Juraj” HRM

“Ratnike svjetla” u novom klapskom a capella aranžmanu potpisuje Tonći Ćićerić, šefa-dirigenta orkestra HRM-a.

“Do drugog Vatikanskog koncila, jedini narod koji je dozvolom pape Ivana VIII. imao misu na narodnom jeziku u katoličkoj Europi su bili Hrvati. Zahvaljujući toj ‘privilegiji’ razvilo se u našem narodu staro crkveno glagoljaško pjevanje koje je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, a iz njega je kasnije proizašlo i klapsko pjevanje koje je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi”, pojašnjava stožerni narednik Marko Bralić, zapovjednik mornaričke klape.

Mralić zaključuje: “U duhu takve povijesti našeg pjevanog izričaja, ispunjeni ponajprije poštovanjem prema žrtvi hrvatskih branitelja-ratnika, snimili smo ovu pjesmu vjerujući da će upravo u ovakvom aranžmanu još snažnije doprijeti do slušatelja jer je iznimno emotivna i ima snažnu poruku.”

A ta poruka glasi: “Hvala im na svemu, slobodni smo ljudi.”

Pjesmu posvećenu prvenstveno braniteljima prati i spot snimljen na mjestima koja nose poseban pečat. Nastao je radom Odjela multimedijalnih sadržaja SSOJI-ja MORH-a, u režiji Gorana Resovca i po scenariju Vesne Pintarić.

Lokacije snimanja, pojasnila je klapa, odabrane su zbog povijesne važnosti u Domovinskom ratu: “Plitvička jezera, mjesto pogibije prve žrtve Domovinskog rata; naš prelijepi Velebit na čijim su se obroncima u nezamislivo surovim uvjetima branili položaji i mjesto pogibije brojnih znanih i manje poznatih hrvatskih vitezova; Otavice kod Drniša kao simbol čuvanja uspomena na sve poginule mladiće i djevojke diljem Hrvatske i beskrajnu tugu roditelja; Vukovar, grad heroj, simbol nezamislivog hrvatskog otpora i stradanja.”