“Popili intrade i opet su žedni” – filmska priča o Tomislavu Braliću i klapi Intrade

Foto: Igor Kelčec

Nitko prije njihove pojave na sceni nije mogao ni sanjati da će neka klapa puniti naše najveće koncertne prostore, imati pjesme koje broje milijunske preglede na YouTubeu, da će pjevati u arenama, na stadionima i postavljati nove koncertne standarde u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

Dokumentarac “Popili intrade i opet su žedni” je priča o njima, o Tomislavu Braliću i klapi Intrade.

Fenomen Tomislava Bralića i klape Intrade

“Kažu da ako se nešto ne snimi i ne napiše da se to zaboravi. Zato se i radujemo ovom filmu o nama, u kojem pričamo ‘ko smo i što smo. Puno toga se zna o nama, ali ima i detalja koje ćemo po prvi puta ispričati našoj publici”, rekao je Tomislav Bralić.

Dokumentarni film “Popili intrade i opet su žedni” odvest će publiku na same početke zadarske klapske priče. Od samog osnutka Intrada, prvih nastupa na Omiškom festivalu, preko kultnih pjesama i nastupa od Europe do Amerike i Australije – film će prikazati poznate crtice, ali i nepoznate detalje koji su utkani u fenomen ove klape.

Cijelu je priču zaokružilo bogatstvo videomaterijala te razgovori s Tomislavom i ostatkom klape, autorima koji su napisali klapi najznačajnije pjesme, prijateljima kao što su Oliver, Tedi Spalato, Zorica Kondža i osobama iz javnog života koji govore o značaju klape za Hrvatsku, poput generala Ante Gotovine, trenera Zlatka Dalića i mnogih drugih.

Nezaboravne priče iz prve ruke

Redatelj dokumentarnog filma je Igor Goić, montažer je Tomislav Rupić, a izvršni producenti su Zvonimir Sunara Suki i Branko Paić, direktor diskografske kuće Scardona u čijoj je produkciji dokumentarac i snimljen.

Napisana iz pera cijenjene novinarke Davorke Mezić, monografija “Popili intrade i opet su žedni” prethodila je filmu. U svim pričama iz monografije mogla se osjetiti žeđ koja Intrade sve ove godine drži na okupu. Još uvijek zaneseni stihovima besmrtnog Ljube Stipišića Delmate u kojima su našli nadahnuće za svoje klapsko ime, oni su i dalje željni klapskog suglasja, harmonije, radosti koju svaka pjesma nanovo donosi, druženja na nekome uličnom kantunu, u kaleti, oko stola, u kombiju ili najvećim koncertnim prostorima. Njihova želja, ljubav prema glazbi i neosporivi šarm dali su cijelom filmu posebnu čar.

Od 2006. godine Scardona je producirala i arhivirala sve snimljene koncerte Bralića i Intrade, najvažnije klapske spektakle, snimke s turneja širom svijeta, intervjue i spotove te na taj način prikupila dragocjenu arhivu koja će uskoro biti otkrivena onima koji to najviše priželjkuju – njihovoj publici.

“Hvala svima koji su uz nas sve ove godine, i kad nije baš bilo lako. Hvala našoj publici koja dolazi na naše koncerte – to je naše najveće bogatstvo. Za sve njih je ovaj film”, rekao je za kraj Tomislav.