Ministarstvo financira 31 program popularizacije znanosti

zeljko-jovanovic-300Nakon provedenog drugog Javnog poziva za financijske potpore programima u području popularizacije znanosti, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je odluku o financiranju 31 programa u ovoj godini i to s gotovo 600 tisuća kuna.

Sredstva za sufinanciranje u visini gotovo 590 tisuća kuna podijelit će 15 časopisa za popularizaciju znanosti, rečeno je u Zagrebu na predstavljanju programa i časopisa u području popularizacije znanosti koje Ministarstvo financira u 2013, objavio je HRT.

Kako je kazao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na tiskovnoj konferenciji, riječ je o dijelu politike MZOS-a usmjerene na razvoj sustavnog pristupa znanosti kao društvenoj vrijednosti, promicanje znanstvene kulture i približavanje znanstvenih politika građanima, ali i na utemeljenje javnih politika na društveno odgovornoj znanosti, što su neki od ciljeva akcijskog plana “Znanost i društvo” MZOS-a usvojenog u prosincu 2012.

Na javni poziv prijavio se 71 program od kojih je, temeljem provedene prosudbe Povjerenstva za znanstvene skupove i znanstvene udruge, ministarstvo financijski poduprlo one najvrsnije. “Njih je 31, a ukupan iznos potpora 599.926,50 kuna”, kazao je ministar.

“Akcijski plan ‘Znanost i društvo’ ima za cilj sustavan pristup znanosti kao društvenoj vrijednosti – promicanje znanstvene kulture, približavanje znanstvenih politika građanima te utemeljenje javnih politika na društveno odgovornoj znanosti, a počiva na četiri međusobno povezana kruga: ‘Društveno odgovorna znanost’, ‘Znanstvena kultura i obrazovanje’, ‘Znanstvena politika i građani’ i ‘Znanost i mediji'”, pojasnio je ministar Jovanović.

U području ‘Znanstvena kultura i obrazovanje’ tri su glavna cilja – znanstvena i tehnološka znanja kao dio osnovnih znanja i vještina građana, promicanje znanstvenog pogleda na svijet i kritičkog mišljenja, te obrazovanje i regrutiranje budućih znanstvenika. “Posebno važan cilj programa je motivirati učenike za područje znanosti, tehnologije, inženjerstva, prirodoslovlja i medicine (STEM), pružiti im takva znanja za upis programa i educirati nastavnike kroz čitavu obrazovnu vertikalu za ta područja”, kazao je Jovanović.

Pomoćnik ministra za znanost Saša Zelenika kazao je kako je riječ o izuzetno važnoj inicijativi za afirmaciju vrijednosti i uloge znanosti u društvu, te napomenuo da broj prijava za javne pozive konstantno raste. Naglasio je da su prosudbena povjerenstva neovisna tijela sastavljena od znanstvenih stručnjaka, dok je uloga države samo ona nadzornika, kako bi se osigurala racionalna i učinkovita raspodjela sredstava.

Uz te programe, MZOS je 3. svibnja raspisao i poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti. Ukupno se prijavilo 228 časopisa, od kojih je Povjerenstvo za znanstveno-izdavačku djelatnost pozitivno ocijenilo njih 178, kojima je ukupno odobreno 8.622.740,00 kuna.”Od ukupnog broja, 15 časopisa je odabrano za popularizaciju znanosti u ukupnom iznosu od 588.432,00 kune”, kazao je Jovanović.

Istaknuo je kako ministarstvo nastoji na sve načine podržavati učeničke aktivnosti u području znanosti te kao primjer naveo donijetu odluku o sufinanciranju sudjelovanja hrvatskih srednjoškolaca na međunarodnom turniru mladih fizičara u Tajvanu, za što je MZOS izdvojio 103 tisuće kuna.

Nakon prezentacije rezultata javnog poziva, predstavljeni su neki od programa za popularizaciju znanosti i nekolicina časopisa iz područja popularizacije znanosti koji su ove godine dobili financijsku podršku Ministarstva. Svima im je zajednička usmjerenost na razvoj opće znanstvene pismenosti, razvijanje aktivnog interesa za znanost mladih generacija, te razvoj svijesti o ulozi znanosti u društvu. (HRT)