Milan Bandić prima sudionike akcije Bijeli put

milan-bandicU zgradi gradske uprave u petak će gradonačelnik Milan Bandić primiti sudionike akcije Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, koji će mu uručiti knjigu Bijeli put, sivi Haag, stoji u priopćenju iz Ureda gradonačelnika.

Prijemu će, između ostalih, uz autora knjige Bijeli put, sivi Haag književnika Borislava Arapovića, prisustvovati i prvi predsjednik Akcije Miro Jakovljević, zapovjednik konvoja Bijeli put Herman Vukušić, fra Stipo Karajica, te zapovjednik obrane Srednje Bosne general Tihomir Blaškić.

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj sastavljen od 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj.

Konvoj je probio potpunu osmomjesečnu blokadu za sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini, a predvodili su ga dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić. Akcija je trajala 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine, te je prošle godine obilježena 20. godišnjica Konvoja. Zagrebački gradonačelnik bio je jedan od sudionika akcije.