U HAZU prikazan film Ivana Goluba “Hodočasnik u Rim”

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti danas održana projekcija dokumentarnog filma Hodočasnik u Rim, redatelja Branka Ištvančića, za koji je scenarij napisao dopisni član Akademije prof. dr. sc. Ivan Golub.

Ivan_Golub
Film je snimljen 2011. u produkciji Hrvatske radio-televizije, a u lipnju 2013. osvojio je posebnu autorsku nagradu na Međunarodnom 51. festivalu turističkog filma u kategoriji dokumentarno-kulturološkog filma u talijanskom gradu Lecceu. Snimatelj filma bio Branko Cahun, urednik Anđelko Glibo, a producent Mate Čuljak.

U filmu Ivan Golub kao jedan od naših najboljih poznavatelja Rima otkriva znamenitosti Vječnoga Grada te iz posebnog kuta gledatelje upoznaje s rimskim znamenitostima – od bazilika sv. Petra i sv. Marije Velike te crkve sv. Petra u okovima do rimskih trgova, učilišta i parkova.

Golub u filmu također otkriva kako su tijekom povijesti mnogi Hrvati koji su živjeli i djelovali u Rimu ostavili trag u javnom, kulturnom i znanstvenom životu Vječnoga grada, prije svega Julije Klović, Franjo Petrić, Juraj Križanić, Bartol Kašić i Ruđer Bošković.

Projekcija filma poklopila se s prvom godišnjicom izbora pape Franje pa je ona, po riječima Ivana Goluba, na neki način i čestitka rimskom biskupu i poglavaru Katoličke crkve. Golub se prisjetio svojih čestih boravaka u Rimu u proteklih pola stoljeća, otkako je ondje studirao, a zatim postao i profesor.

“Nakon što me papa Benedikt XVI. 2011. imenovao monsinjorom, postao sam Papin počasni ukućanin. Po tome sam civis Romanus i otuda ova udomljenost u Rimu zbog koje je Rim toliko u mene upisan”, rekao je Ivan Golub.

Uvodnu riječ u ime odsutnog predsjednika Akademije akademika Zvonka Kusića održao je potpredsjednik akademik Velimir Neidhardt koji je istaknuo važnost rimske kulture i civilizacije za europsku kulturu, a spomenuo je i zasluge pape hrvatskog porijekla Siksta V. koji je, kako je kazao, bio prvi moderni urbanist i otac novovjeke arhitekture.

Predstavljajući Ivana Goluba, akademik Neidhardt je kazao da je za Akademiju čast imati tako znamenitog dopisnog člana koji joj služi na ponos.