METEOROLOŠKI STUP NA ZRINJEVCU: Vrijedan ukras najljepšeg zagrebačkog parka

METEOROLOŠKI STUP NA ZRINJEVCU: Vrijedan ukras najljepšeg  zagrebačkog parka
Foto: ZG express

Sjevernu stranu Zrinjevca krasi meteorološki stup koji je jedna od najstarijih meteorološkh postaja u Zagrebu.

Godine 1884. vojni liječnik Adolf Holzer, ujedno i amater meteorolog, poklonio je meteorološki stup koji je prvotno trebao biti postavljen na Trgu bana Josipa Jelačića.

Meteorološki stup - Zrinjevac
Foto: ZG express

U 19. stoljeću imućni građani darivali su gradu vrijedne javne objekte i umjetnine što iz humanih i građanskih pobuda, što zbog toga da pokažu svoju moć i ugled i izazovu divljenje.

Ovaj Holzerov stup već više od 130 godina izaziva divljenje. Mjeri tlak, vlagu i temperaturu zraka, no budući da nije izrađen po modernim standardima Svjetske meteorološke organizije, danas se njegovi podatci ne koriste kao službeni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Stup je, prema projektu Hermanna Bolléa, koji je projektirao mnoge znamenite građevine u Zagrebu, izgrađen od istarskog mramora. Meteorološki instrumenti koji su u njega ugrađeni nabavljeni su u Njemačkoj, dok je sat izrađen u Zagrebu. On je je djelo zagrebačkog urara Königa, a zanimljiv je po tome što mu kazaljka svaki dan ne prelaze dva kruga, kako je uobičajeno, nego jedan krug podijeljen na 24 sata.

Stup održava i brine o njegovom funkcioniranju urarska obitelj Lebarovići, koja, između ostalog održava i sat na Trgu bana Josipa Jelačića.

Tajana Martinec