Međunarodna pijanistička radionica slavne Marije João Pires okuplja mlade talente

Pijanistilka radionica - Maria João Pires
Giuseppe Ravi, Maria João Pires i Miloš Popović / Foto: Press

Na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama u tijeku je Međunarodna pijanistička radionica Marije João Pires koja će trajati do utorka, 7. kolovoza kada će održati završni koncert polaznika, u 21.30 u Kneževom dvoru.

Besplatne ulaznice za ovaj koncertni nastup moći će se preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači od subote. Radionica, koja je dio projekta Marije João Pires pod nazivom Partitura, bit će otvorena za javnost u subotu i nedjelju, 4. i 5. kolovoza.

Pijanistilka radionica - Maria João Pires
Foto: Press

Voditelji radionice uz slavnu portugalsku pijanisticu su Miloš Popović, pijanist pokreta Partitura te Giuseppe Ravì, osnivač Respiro e Movimento® (glazbeni terapeut). Radionice projekta Partitura osmišljene su kao mjesto prijenosa znanja no u skladu s društvenim i kulturnim ciljevima projekta, a to nije samo podjela tehnike i znanja već i izoštravanje glazbene osjetljivosti te stvaranje osobnog odnosa s glazbom.

Radionica okuplja mlade nadarene glazbenike; 6 aktivnih polaznika, 2 pasivna te 3 slušača u dobi od 17 do 32 godine, koji dolaze iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske.

U ulozi slušača će se, osim na završnom koncertu, moći naći i svi ostali zainteresirani jer će radionica tijekom vikenda, 4. i 5. kolovoza u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića gdje se održavaju satovi, biti otvorena za javnost od 9 do 12 te od 14 do 17.30 sati.

Maria João Pires rođena je 1944. godine u Lisabonu, a svoj prvi nastup održala je već s četiri godine. Glazbu i klavir prvo je studirala kod Campos Coelho i Francine Benoît, dok je glazbeno obrazovanje nastavila u Njemačkoj s Rosl Schmid i Karlom Engelom. Uz koncerte, snimala je za Erato 15 godina i za Deutsche Grammophon 20 godina. Od 70-ih je godina posvećena proučavanju utjecaja umjetnosti na život, društvo i obrazovanje, pokušavajući proširiti takav način razmišljanja na okolinu. Tražila je nove načine za dijeljenje ideja, uz poštovanje prema razvoju pojedinaca i kultura. Tako je 1999. godine osnovala Umjetnički i kulturni centar Belgais u Portugalu.

Proširila je ovu filozofiju sve do Salamance i Bahie u Brazilu. U Belgiji je 2012. godine započela dva komplementarna projekta: Equinox, koji stvara i razvija zborove za djecu iz problematičnih obitelji te Partitura, čiji je cilj stvoriti altruističnu dinamiku između umjetnika različitih generacija, nudeći alternativu svijetu koji je vrlo često fokusiran na kompetitivnost.

Ovo je posljednja od ukupno tri međunarodne majstorske radionice namijenjene mladim glazbenicima koje se održavaju na ovogodišnjim Igrama, a koje vode vrhunski glazbeni umjetnici svjetske reputacije.

Uz pijanisticu Mariju João Pires, radionice su održali i violinist Stefan Milenković te tenor Krešimir Špicer.

Radionice Dubrovačke ljetne igre održavaju u skladu sa svojom misijom koja naglasak stavlja na edukacijske programe za mlade umjetnike, a uz donaciju zaklade Caboga Stiftung te u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.