Andreas Scholl i Ansambl 1700 nagrađeni gromoglasnim pljeskom i ovacijama publike

Andreas Scholl i Ansambl 1700 nagrađeni gromoglasnim pljeskom i ovacijama publike
Foto: Press

Jedan od najistaknutijih kontratenora današnjice Andreas Scholl nastupio je sinoć, 8. kolovoza u atriju Kneževa dvora uz Ansambl 1700 u sklopu glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

Na programu koncerta pod naslovom Mali darovi nebeski, koji je u izvedbi ovih vrhunskih glazbenika, izazvao gromoglasan pljesak i ovacije publike, bila su djela Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldija i Georga Friedricha Händela.

Program koncerta u Dvoru djelomično je sadržavao skladbe izdane na albumu Small Gifts koji je lani izašao u nakladi Deutsche Harmonia mundi, dok je novi dio programa odabran upravo za publiku Dubrovačkih ljetnih igara, a okosnicu su činile arije i korali iz kantata najvećeg majstora sakralne vokalne barokne glazbe Johanna Sebastiana Bacha, no slušatelji su mogli uživati i u jednoj Händlovoj kantati te nekoliko instrumentalnih komornih djela Bacha i Vivaldija.

Andreas Scholl i Ansambl 1700 nagrađeni gromoglasnim pljeskom i ovacijama publike
Foto: Press

Naslov albuma, pa tako i ovog koncerta, preuzet je s naslovnice Brandenburških koncerata, tj. iz skladateljeve posvete u kojoj je zapisao da su djela nastala kao rezultat „…skromne nadarenosti koje mi je Nebo podarilo za glazbu.“

Nakon usklika oduševljenja i dugotrajnog aplauza, umjetnici su na dar publici izveli čak dva glazbena dodatka, Bachov koral Jesus bleibet meine Freude, a zatim i Purcellovu Come, ye Sons of Art.

Njemački kontratenor Andreas Scholl jedan je od najcjenjenijih kontratenora današnjice. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su nominacija za nagradu Grammy te ugledna nagrada ECHO za vlastite skladbe Carevo novo ruho i Slavuj, koje je izdala diskografska kuća Deutsche Grammphon.

Tumačio je naslovnu ulogu u operi Giulio Cesare u svom debitantskom nastupu u Frankfurtskoj operi, u Théâtre des Champs-Elysées i na Salzburškom festivalu 2012. godine (s Cecilijom Bartoli). Ulogu Bertarida (opera Rodelinda) pjevao je na svojim debitantskim nastupima na Opernom festivalu Glyndebourne i u Metropolitan Operi (s Renée Fleming).

Ansambl 1700 posvećen je izvođenju europske komorne glazbe 17. i 18. stoljeća. Zahvaljujući svojim muzikološkim i izvođačkim temeljima ojačanima izvanrednim tehničkim umijećem, ansambl je osmislio raznolike i atraktivne koncertne programe koje je s podjednakim oduševljenjem dočekala publika i glazbena kritika u najuglednijim glazbenim centrima, kao što su Konzerthaus u Beču, Philharmonie u Kölnu, Laeiszhalle u Hamburgu, Tonhalle u Zurichu.

Na sinoćnjem koncertu u Dvoru ansambl su činili: Emiliano Rodolfi kao solist na oboi i blok-flauti, koncertmajstor i solist na violini Dmitri Sinkovski, prva violina Jonas Zschenderlein, druga violina Elena Davidova, violistica Christian Voß, na baroknom violončelu Balasz Maté, Marco do Cicero na violonu, Olga Watts na čembalu te voditeljica orkestra, blok-flautistica Dorothee Oberlinger, koja je ovaj ansambl i osnovala 2002. godine.

Ona je jedna od najuglednijih blok-flautistica današnjice, dobitnica nagrada ECHO Klassik u kategoriji “Najbolji instrumentalist godine” (2008.), “Najbolji koncert godine (u kategoriji do 18. stoljeća / flauta)” 2013. godine i “Najbolja izvedba komorne glazbe” (2015.).

Početkom 2011. njezin je nosač zvuka Flauto Veneziano dobio nagradu Diapason d’Or. Od 2004. djeluje kao profesorica na sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, pri kojem vodi Institut za ranu glazbu, a od 2019. godine obnašat će dužnost umjetničke direktorice festivala Potsdamer Musikfestspiele.