MATIJA DEDIĆ U ZKM-u: Veliki koncert za tri velike obljetnice

Foto: Press

Još malo ulaznica ostalo je za koncert kojim će Matija Dedić obilježiti tri bitne obljetnice: svoj 50. rođendan, 25 godina Matija Dedić Trija i 100 godina od smrti Dore Pejačević.

Slavljenički autorski koncert održat će se u nedjelju 19. ožujka u Zagrebačkom kazalištu mladih s početkom u 20:00 sati.

Brojni glazbenici, kolege i suradnici ovih dana čestitaju Matiji rođendan, od Zlatana Stipišića Gibonnija i Mateja Meštrovića do Vesne Pisarović i Vasila Hadžimanova. Brojni su veliki umjetnici međunarodnoga glasa tijekom proteklih desetljeća surađivali s Matijom, redovito ističući njegovo pijanističko i skladateljsko umijeće.

Mnogi među njima zabilježeni su i u katalogu koji je naš istaknuti jazz kroničar Davor Hrvoj priredio za ovu prigodu te koji će u večeri koncerta izaći iz tiska. A program koji je Matija pripremio za nedjelju, u njemu omiljenom ZKM-u, nosi znakoviti naslov solo/trio te donosi presjek njegova pijanizma i skladateljstva, raznolikih interesa i doista bogate karijere.

Koncert će otvoriti Matijine reinterpretacije četiriju klavirskih minijatura iz Života cvijeća Dore Pejačević, naše velike skladateljice kojoj je Matija posvetio album Kontesa 2010. godine (Cantus). Matija se i danas prisjeća svoje profesorice iz klavira Blaženke Zorić koja ga je s 10 godina prva upoznala s Dorinom glazbom. Kao što sam kaže, Dorin je opus otad uvijek ostao uz njega.

Slavljenički koncert nastavit će se Matijinim vlastitim kompozicijama iz recentnijeg dijela njegova opusa – solo, zatim u duu s kontrabasistom Žigom Golobom, te naposljetku s glazbenicima iz njegova Trija – Golobom te bubnjarem Krunoslavom Levačićem, s kojima Matija već 25 godina dijeli glazbenu scenu, snimio je svoj prvi album i osvojio prvi Porin.

Bit će tu i dva iskoraka ususret tradicijskoj glazbi u temama Grad se beli i Zemer Atik, kao i više glazbeničkih posveta – Milesu Davisu (Nardis), Freddieu Hubbardu (Little Sunflower) i ocu Arsenu Dediću izvedbom Matijine autorske skladbe His Visit.

Puno je razloga da 19.3. ne propustite koncert Matije Dedića u ZKM-u!

Matijin koncert jedan je od autorskih koncerata Hrvatskog društva skladatelja te dio programa JazzHR-a. Nakon Matijina koncerta, već u srijedu 29.3. u Tvornici kulture u sklopu JazzHR-a očekujemo dvostruku koncertnu poslasticu: B’s FUNstallation u kojem je trubač i skladatelj Zvonimir Bajević okupio “prvu ligu” hrvatskih glazbenika i autora s novim albumom Hold On (Mast produkcija), a zatim jednu i jedinstvenu Tamaru Obrovac koja će sa svojim kvartetom predstaviti najnoviji autorski album Nuvola (Cantus).

S pravom se, stoga, može zaključiti da će koncertima JazzHR-a ožujak biti u bojama vrhunskog jazza. Ulaznice možete osigurati u sustavu entrio.hr.