Manifestacija 100 % zagorsko na središnji zagrebački trg donosi zvukove i jela zagorske tradicije

Manifestacija 100 % zagorsko na središnji zagrebački trg donosi zvukove i jela zagorske tradicije
Foto: Zagreb.hr

Danas je u Maloj kavani na Trgu bana Josipa Jelačića, na konferenciji za novinare najavljena dvodnevna manifestacija 100 % Zagorsko u Zagrebu koju organizira Krapinsko – zagorska županija, a u partnerstvu s Gradom Zagrebom.

Manifestacija je prodajno-izložbenog karaktera, a cilj je njome promovirati Zagorje kao poželjnu turističku destinaciju bogate kulturne baštine i gastronomske ponude. Ovo je deseto izdanje Manifestacije, a održat će se 20. i 21. rujna na glavnom zagrebačkom trgu.

Na predstavljanju manifestacije gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da je ona prilika da se pokaže “najbolje od kulturne baštine i gastronomske ponude Zagorja zagrebačkoj publici i turistima”.

Ove će godine na manifestaciji sudjelovati 104 izlagača koji će se predstaviti zvukovima i jelima zagorske tradicije, poljoprivrednim proizvodima uzgojenim na tradicijski i ekološki način, kao i proizvodima tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

“Gradonačelniku i Gradu Zagrebu zahvaljujem na partnerstvu svih ovih 10 godina. Suradnja naših županija  obuhvaća turizam, kulturu, gospodarstvo, ali i promet i iznimno sam ponosan na naš dobar odnos i veselim se što ćemo donijeti dašak Zagorja na najpoznatiji zagrebački trg”, rekao je župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela Krapinsko–zagorske županije za gospodarstvo Sanja Mihovilić  kazala je kako će se u sajamskoj ponudi naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi, vina i voćna vina, suhomesnati proizvodi, licitari i tradicijske igračke, a posjetitelji će moći uživati i u zagorskim štruklima te tradicionalnim babičinim kolačima.

“Za sve one željne informacija o sve bogatijoj turističkoj ponudi Krapinsko –zagorske županije imati ćemo i turistički kutak”, naglasila je v.d.  direktorica Ureda Turističke zajednice Krapinsko–zagorske županije Sanja Škrinjar.

O kulturnom i zabavnom programu govorila je voditeljica ansambla Zabok Senka Jurina. 

“Posjetitelje na središnjem zagrebačkome trgu očekuje bogat kulturno-glazbeni program sa tristotinjak izvođača i animatora. Uprizorenje života krapinskih neandertalaca, borbe i mačevanje vitezova u kasnom srednjem vijeku Družbe vitezova zlatnog kaleža, mimohod Keglićeve straže i prezentacija starih zaboravljenih zanata i običaja udruge Gotali. Samo je dio tog programa. Neizostavan dio manifestacije biti će i  tradicionalne drvene igračke i licitari iz Marije Bistrice koje su na popisu zaštićene UNESCO-ve baštine”, rekla je Senka Jurina.