U kliniku “Dr. Fran Mihaljević” primljeno sedam oboljelih od ospica, šestero ih nije cijepljeno

Klinika "Dr. Fran Mihaljević"
Foto: Klinika “Dr. Fran Mihaljević”

U Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u posljednja dva tjedna primljeno je 7 osoba oboljelih od ospica. U bolnicu su stigli s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa.

Troje ih je hospitalizirano, od čega je jedna pacijentica već puštena kući, a dvoje ih je i dalje na Klinici. Jedan je pacijent zaražen od francuskog turista dok se za ostale ne zna izvor zaraze, a slučajevi nisu povezani, javlja HRT.

Od početka godine ukupno je oboljelo 32 osobe, a u prošloj godini 23.

“Bolesnici su obično došli drugog-trećeg dana bolesti sa visokom temperaturom, suznim očima koje su ih pekle, s curenjem nosa i osipom koji se javio drugi ili treći dan bolesti”, rekao je dr. sc. Neven Papić, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Od njih 7 troje ih je zaprimljeno u kliniku. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik je dobio samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije kao što je predviđeno po programu”, kaže dr. Papić.

Donedavno smo imali najniži postotak cijepljenih protiv ospica u posljednjih 20 godina. Situacija se ipak mijenja. S 89 došli smo na 93 posto.

“Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala jedan on najboljih cjepnih obuhvata u Europi, a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije. Koliki je prosjek? Oko 95 posto”, naglasio je prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.