MANHATTAN NA SAVI: Napokon otkriveno što je Bandić potpisao u Dubaiju!

SLUŽBENO POTVRĐENO: Zagrebački ‘Manhattan’ gradit će tvrtka koja stoji iza projekta 'Beograd na vodi'!?
Foto: Pixabay i Google Maps

Danka Derifaj, novinarka je RTL-a u večerašnjoj emisiji “Potraga” otkrila je kakav je dokument gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, potpisao prije nekoliko mjeseci u Dubaiju.

Riječ je o Memorandumu o razumijevanju koji bi trebao biti temelj za realizaciju projekta Manhattan na Savi, a, osim Bandića, potpisao ga i poduzetnik Mohamed Alabar iz Eagle Hillsa.

Nakon dva mjeseca inzistiranja, novinari RTL-ove emisije dobili su uvid u Memorandum o razumijevanju, uz nadzor pročelnice Mirke Jozić i odvjetnice te uz zabranu snimanja i fotografiranja.

Dokument se sastoji od 22 stranice na kojima se u 20 članaka uređuju odnosi između Grada Zagreba i Eagle Hillsa. Međutim, rekli su nam da su sklopili dogovor o povjerljivosti s investitorom pa tako taj dokument dosad nije vidio nitko, čak niti gradski zastupnici.

Novinarka je smjela praviti bilješke, pa prenosi nešto od onoga što u dokumentu piše:

“Članak 5.2 Partner, (Grad Zagreb), je dužan o svom trošku osigurati sljedeće:

a) vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva

b) definirati prostorno-planske preduvjete

c) preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta. Eagle Hills sukladno posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu Glavnog plana.

Za provedbu predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera (Grada Zagreba)

a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ovog memoranduma s mogućnošću produženja roka na još šest mjeseci koji ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje

b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi”, piše u Memorandumu.

Iako su u Gradu uvjeravali da je potpisani Memorandum neobvezujući, u spomenutih osam mjeseci bilo bi poželjno progurati novi GUP i pripremiti teren za osnivanje Ciljne tvrtke koja će upravljati projektom. To objašnjava činjenicu da Milan Bandić, otkad se u ožujku vratio iz Dubaija, forsira ubrzano donošenje novog GUP-a.

“Hipodrom se seli, kao i igralište Lokomotive, ruši se Velesajam, ravna sa zemljom i radimo Grad u gradu, Zagreb City ili Manhattan, kao što smo rekli”, rekao je 20. ožujka, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ambiciozni projekt, doznalo se, trebao bi graditi Eagle Hills, koji je grad odabrao za investitora nakon javnog poziva u trajanju od samo 15 dana. Milan Bandić iz Dubaija se vratio očaran bogatstvom Muhameda Alabara, vlasnika tvrtke Eagle Hills.

“Imao sam čast otići 60 kilometara u pustinju k najbogatijem čovjeku Dubaija koji je ‘težak’ 6,5 milijardi tisuća dolara, ponovit ću: šest i pol milijardi tisuća dolara. Znate li vi koje su to pare?!”, nastavio je Bandić.

Pa je gradonačelnik brže bolje s bogatim Alabarom potpisao tzv. Memorandum o razumijevanju, koji i danas, pola godine kasnije, javnosti – nije pokazao. Građanske inicijative su se pobunile, oporba usprotivila, a njegovu ideju o nagloj promjeni Generalnog urbanističkog plana Zagreba zaustavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, ističe RTL.