LJEKOVITA SVOJSTVA LUBENICE: Pet razloga zbog kojih je dobro jesti ovo voće

LJEKOVITA SVOJSTVA LUBENICE: Pet razloga zbog kojih je dobro jesti ovo voće
Foto: Pixabay

Lubenicu svi znamo kao tradicionalno voće (neki bi, doduše, rekli – povrće), fino ohlađena odlično je osvježenje u vrelim ljetnim danima, no o njezinim nutricionističkim vrijednostima uglavnom ne razmišljamo mnogo.

Stručnjaci ističu da je lubenica, uz to što je ukusna, još i niskokalorična te jako zdrava. Zato preporučaju da je, ako to već niste učinili, svakako uključite su svoju prehranu, piše portal Mojmagazin.info.

Pri tome navode pet jakih razloga:

1. Ima malo kalorija, nevjerojatno je hidratantna i bogata vitaminima – Šalica lubenice ima samo 46 kalorija, ali sadrži oko 20 posto dnevne potrebe organizma za vitaminima A i C te 5 posto dnevne potrebne kalija.

2. Lubenica pročišćava krv – Jeste li znali ovo hladno, slatko i osvježavajuće voće može djelovati kao svojevrstan tonik za kardiovaskularni sustav?

3. Prirodna zaštita od sunca – Lubenica je bogata likopenom, a likopen koži pomaže u bržoj adaptaciji UV zračenja, tako da ima iznimnu važnost u zaštiti kože od sunca.

4. Ublažava edem – Edem ili zadržavanje vode može učiniti da se osjećate malo otečen i nelagodno. Poznato je da lubenice potiču mokrenje te na taj način ublažavaju ovaj problem. Lubenica također djeluje kao diuretik i laksativ.

5. Liječi depresiju – Lubenica pomaže podići raspoloženje i samim tim ublažiti depresiju.

Ostale prednosti lubenice:
• Osvježava dah
• Ublažava mamurluk
• Liječi rane u ustima
• Ublažava grlobolju
• Ublažava bol uretre (mokraćne cijevi)