KUD “Orač” iz Demerja snimio spot s korizmenim pjesmama

KUD “Orač” Demerje osnovano je u travnju 2002. godine, broji stotinjak članova raspoređenih u šest sekcija, te na izvornom narječju njeguje govor i običaje svoga kraja.

kud_orac_demerje
S obzirom na nadolazeći Uskrs, a u vrijeme korizme, kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. Običaje koje njeguju članice KUD-a su željele prikazati u spotu i time još jednom dokazati kako je naša tradicija bogata, živa i zanimljiva.

Snimanje spota je idealan spoj tradicije i modernog vremena, a zbog ovakvog pristupa KUD bilježi porast novih, mladih članova.

Spot je napravljen od dvije narodne korizmene pjesme ‘O moj mili Jezuš’ – Draškovec, Međimurje koju je obradio Ivica Ivanković i ‘Marijin plač’ – Prigovac, Podravina koju su obradili Ivica i Branko Ivanković. Obje svojom dramatičnošću i dirljivim stihovima odražavaju duh korizme, pa je s tim u skladu cijeli spot napravljen drugačije od uobičajenih nastupa KUD-a.

Ženski pjevački zbor njeguje pjesmu s područja cijele Hrvatske. To su stari međimurski napjevi, zatim prekrasna starinska pjesma iz Podravine, Turopolja, Zagorja, ravne Slavonije i brdovite Like, kao i kršne Hercegovine te Dalmacije. Umjetnički voditelj KUD-a “Orač” Demerje, gosp.Goran Vašarević, profesionalni plesač i pjevač nacionalnog ansambla “Lado” u Zagrebu.

KUD “Orač” Demerje svojim trudom pružaju produženi blagdanski ugođaj i upoznavanje sa bogatom hrvatskom tradicijskom baštinom interpretiranom sa mnogo uložene ljubavi i truda. Ovo je samo dokaz koliko je bogatstvo hrvatske tradicije te koliko se još može naučiti i doživjeti.

Ove ali i druge pjesme će uz druga folklorna društva izvesti u:

Subota, 5. travnja 2014. u 18.30 sati
Crkva Svete Barbare djevice i mučenice, Zagreb (Vrapče), Vrapčanska 165

Subota, 12. travnja 2014. u 20 sati
Crkva BDM Kraljice apostola, Zaprešić, Trg dr. Franje Tuđmana 10

Pogledajte i poslušajte KUD-a “Orač” iz Demerja: