Hrvatska je “in’, britanski ‘The Telegraph’ poziva na ljetovanje na našoj obali

Britanski The Telegraph na svojim je web stranicama u podrubrici Travel objavio svojevrsni vodič sa savjetima i preporukama za ovoljetni boravak u Hrvatskoj, za koju ističu da je sada definitivno ‘in’ i da je učvrstila svoju poziciju na karti ljetnih destinacija.

Dalmatie-is
Hrvatska je sada definitivno ‘in’, navodi se u uvodu uz podatak da je prošle godine Hrvatsku posjetilo oko 400 tisuća britanskih turista, ili njih oko 25 posto više nego 2012. godine.

Hrvatska ima zapanjujuću obalu, netaknutu prirodu (s osam nacionalnih parkova), lijepo očuvane stoljetne lučke gradove i nudi manje komercijalnu ponudu ‘sunca, mora i pijeska’ nego primjerice Grčka ili Španjolska, ističe se u članku kojeg potpisuje Jane Foster (stručnjakinja za putovanja).

Kako ističe, pri planiranju odmora u Hrvatskoj svakako treba razmisliti o posjeti Istri, dalmatinskoj obali, gradovima Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu, otocima, posebno Hvaru, te nacionalnim parkovima.

Polazeći u opisima od Istre, koju označava zelenim poluotokom u blizini Italije i najorganiziranijom turističkom regijom u Hrvatskoj, napominje da se zrakoplovom može u Pulu koja je, uz Poreč i Rovinj, i najpoznatija istarska destinacija.

Preporuča posjete istarskim vinogradima, pri čemu izdvaja i odlično crveno vino teran, ali i kušanje tartufa iskopanih u istarskim šumama te posjet festivalu elektronske glazbe uz more Fort Punta Christo, nadomak Pule.

Za Dalmaciju kaže da je manje turistički organizirana od Istre i više ‘divlja’, što je i jedan od razloga zašto ju treba posjetiti, tim više što se u njene gradove Split, Zadar i Dubrovnik može zrakoplovima izravno iz Velike Britanije.

Velikim plusevima u toj regiji smatra ‘blaženi miris borova’, otoke i toplu mediteransku klimu, kao i mnoštvo povijesnih građevina, posebno u Dubrovniku i Splitu.

Spominje i otoke Korčulu te Hvar, kojeg naziva i ‘trendy’ otokom, ali i Pag sa Zrćem, u blizini Novalje, gdje se održavaju otvoreni glazbeni ljetni festivali.

Foster preporuča i istraživanje dalmatinske obale koje jamči puno doživljaja pogotovo ako se iznajmi automobil jer se tako najbolje može doći do malih mjesta, među kojima i na poluotok Pelješac, s moćnim vinom dingačem, malostonskim kamenicama i dagnjama.

Spominje i Makarsku rivijeru i Plitvička jezera, a napominje i kako se iz glavnog grada Zagreba automobilom ili vlakom može u par sati stići do bilo koje destinacije na obali ili unutrašnjosti.