Kreativne i kulturne industrije mogu preporoditi zemlju

hrvatski-summit-kreativnih-i-kulturnih-industrija

U sklopu prvog Mjeseca kreativnih i kulturnih industrija u Muzičkoj akademiji u Zagrebu uspješno održan 2. Hrvatski summit kreativnih i kulturnih industrija.

U organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKI) i HUP-a pod temom ‘Autor u fokusu’ na cjelodnevnom Summitu se okupilo oko 70 posjetitelja, tako da je dvorana bila poluprazna.

Predsjednica HKKKI-a Ivana Nikolić Popović, kazala je da je kreativnost alat za konkurentnost i glavno bogatstvo zemlje, jer potiče zapošljavanje na lokalnom nivovu, ali političari u Hrvatskoj nikako ne slušaju. Da bi bili uspješni u današnjem svijetu, uz maštu i znanje, morate poznavati puno vještina.

Kreativne industrije u Austriji su predstavili Eberhard Schrempf, izvršni direktor Creative Industries Styria te Karl Stocker, voditelj odsjeka za Information and Exhibition Design, University of Applied Sciences u Grazu.

Potom su uslijedile panel rasprave s uglednim sveučilišnim profesorima i uspješnim poduzetnicima iz Hrvatske i inozemstva. U prvoj raspravi Feđa Vukić (Studij dizajna, Zagreb), Ivo Spiegl (ZIP) i Miha Klinar (Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje, Ljubljana) razgovarali su o ‘Kreativnoj klasi’.

Klinar je istaknuo da ni u Sloveniji, nije sjajno jer se kreativci slabo razumiju s onima koji odlučuju, a to su političari, te još uvijek čekaju pravu kulturnu politiku. Treba razumjeti jezik menadžmenta, te tražiti informacije kako bi bili ozbiljan partner industriji.

Druga rasprava se vodila na temu ‘Kreativnošću do konkurentnosti’, a sudionici su bili Dinko Novosel (T-HT), Miro Kosović (Sense Consulting), Ante Magzan (HUB385 i UNISON) i Hrvoje Balen (Visoko učilište Algebra).

Nakon prve teme Summita, ‘Promjena paradigme gospodarstva’, popodnevni sati u Muzičkoj akademiji protekli su u predavanjima na temu ‘Gradovi kao nositelji kulture i kreativnih industrija’ kada su okupljeni doznali kako su kreativne i kulturne industrije utjecale na Rijeku, Dubrovnik, Varaždin i Zadar.

Inače, klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija prvi je klaster tog sektora u Hrvatskoj, u sklopu kojeg su se prvi put udružili arhitektura, oglašavanje, mediji, sve vrste dizajna, knjiga/nakladništvo, glazba, audio-vizualne umjetnosti, računalne igre, izvedbene umjetnosti, vizualne umjetnosti, baština i primijenjene umjetnosti, a sve s ciljem da se značajnije iskoristi gospodarski potencijal ovog sektora.

Cilj je klastera podići svijest o važnosti sektora za razvoj cjelokupnoga gospodarstva i društva uopće. (M. Petković)

Komentari