Kraj Name: Jedan od simbola Zagreba odlazi u povijest

Nakon 13 godina stečajnog postupka, jedan od simbola Zagreba – Robna kuća Nama uskoro bi definitivno trebala otići u povijest.

nama

Najavljuje to u izjavi za Jutarnji list novi stečajni upravitelj Name Damir Mikić. “Pripremamo prodaju Naminih nekretnina. Rješavamo imovinsko-pravne odnose i radimo na tome da se postigne dogovor s dobavljačima kojima je tvrtka još uvijek dužna 105,3 milijuna kuna”, pojašnjava Mikić.

Ističe da je pripremu nekretnina za prodaju podržao i odbor Naminih vjerovnika, predvođen Šteficom Knezović, predstavnicom Ministarstva gospodarstva.

Stečaj Name uskoro bi mogao biti okončan, a to znači da bi bio dovršen prestankom njezina postojanja, rekao je Nedjeljnom Jutarnjem stečajni upravitelj Name Damir Mikić.

Nama je Ministarstvu, odnosno državi dužna najviše novca, i to 65,7 milijuna kuna glavnice koja je tijekom 13 godina narasla za kamate pa se dug popeo na oko 180 milijuna kuna. Samo u posljednje četiri godine narastao je za 30 milijuna kuna jer država kao razlučni vjerovnik svoja potraživanja ne naplaćuje iz poslovanja Name, već ima založno pravo nad nekretninama pa si zaračunava kamate dok Nama iz poslovanja isplaćuje dobavljače na kapaljku, piše Jutarnji list.

U istom vjerovničkom statusu kao i država je Croatia osiguranje, državna tvrtka koju u Vladi pripremaju za prodaju. Croatia osiguranju Nama je dužna 30-ak milijuna kuna, odnosno na toliko je porastao početni dug od 10,7 milijuna kuna kada mu se pribroje kamate. Mikić se optimistično nada da bi već iduće godine agonija Name mogla biti gotova, a uz robnu kuću u Ilici kupca se traži i za onu na zagrebačkom Kvaternikovu trgu, što je ujedno jedina preostala imovina poduzeća, prenosi Jutarnji list.

Krajem lanjske godine spekuliralo se o interesu britanske robne kuće Debenhams, a prije pet godina licitiralo se i s njemačkom robnom kućom Peek & Cloppenburg iz Düsseldorfa.