Kosor uputio oštro pismo zbog Zračne luke Zagreb

darinko-kosorŠef Gradske skupštine Darinko Kosor uputio je oštro intonirano otvoreno pismo naslovljeno na konzorcij ZAIC (Zagreb Airport International Company) te na Ministarstvo prometa.

U njegovu pismu stoji:

Poštovani, s obzirom da su Vlada RH i Zagreb Airport International Company Limited (ZAIC) 11. travnja 2012. potpisali Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, a do danas, više od godinu dana kasnije, nije ništa od ugovorenih obaveza realizirano, ponukan sam, kroz otvoreno pismo, postaviti pitanje: ZAŠTO? Zašto je taj projekt mrtvo slovo na papiru?

Tko je odgovoran za to? Zašto o tijeku, odnosno zastoju, ovog projekta možemo samo ponegdje u medijima naići na poneku informaciju?

Zašto Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ne reagira?

Kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dužan sam otvarati pitanja koja se odnose na upravljanje imovinom Grada Zagreba. Da podsjetim, Grad Zagreb vlasnik je 25% Zračne luke Zagreb. Bez obzira na vlasničke udjele, po značaju Zračna luka Zagreb prvenstveno je zračna luka Grada Zagreba i građana Grada Zagreba, ali i cijele Republike Hrvatske i svih njenih građana.

Zaslužuju li građani Grada Zagreba i Republike Hrvatske reprezentativan, uspješan aerodrom većeg kapaciteta i funkcionalnosti ili bi se trebali zadovoljiti postojećim stanjem, neuglednim izgledom i upitnom razinom kvalitete usluge? Uz to, treba naglasiti značaj i potencijal zračne luke za sam Grad Zagreb.

Svi se možemo složiti sa mišljenjem potpisnika Ugovora da je ovo je jedan vrlo važan projekt, kojim bi se Zračna luka Zagreb razvila u značajan regionalni centar, koji bi mogao potaknuti investicijsku klimu i stvoriti jedan novi zamah investiranja, stoga, strateška vrijednost zračne luke za Grad Zagreb je neprocjenjiva, ali ponavljam, zašto se onda čeka više od godinu dana? Hrvatska je svojim ulaskom u Europsku uniju postala punopravnim konkurentom na europskom i svjetskom tržištu, ali jesmo li zaista konkurentni ako nam ovakvi kapitalni projekti stoje, a nitko ne pita zašto smo opet na pragu gubitka strateške investicije i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta?

DARINKO KOSOR, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba