PRVI LET: Jutros počeo s radom novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman

Zračna luka Franjo Tuđman - prvi let
Foto: ZLFT/Josip Škof

Jutros u 5 sati i 50 minuta novog je terminala Zračne luke Franjo Tuđman poletio prvi zrakoplov u redovitom prometu, i to na liniji Zagreba-Dubrovnik.

Čast da prvi poleti s novog terminala pripala je nacionalnom zračnom prijevozniku Croatia Airlinesa, koji će u toj luci činiti oko 55 posto ukupnog prometa i koji je sudjelovao u raznim fazama osposobljavanja i testiranja novog terminala, uključujući probna slijetanja i polijetanja.

Prije puštanja u promet, provedeno je više od 35.00 različitih testiranja novog terminala.

Croatia Airlines će činiti oko 55 posto ukupnog prometa zračne luke, a osim te zrakoplova te kompanija, na nju će slijetati zrakoplovi još 22 zrakoplovne kompanije.

Zračna luka “Franjo Tuđman”, s površinom od 65.000 četvornih metara, projektirana za pet milijuna putnika godišnje s mogućnošću budućeg širenja do osam milijuna putnika.

U novu zgradu ugrađeno je 35.000 prostornih metara betona, a 40.000 prostornih metara u vanjske radove, kao i 5000 tona armature. Čelična konstrukcija teška je 2000 tona. Zgrada ima četiri etaže i osam avionskih mostova za ukrcaj putnika, dva za domaće i šest za međunarodne letove, 30 check-in šaltera, 23 šaltera za kontrolu putovnica, a oko zgarde je 1100 parkirnih mjesta.