Kada možemo očekivati vrhunac epidemije? Ministar Beroš komentirao predviđanje američkog instituta

Kada možemo očekivati vrhunac epidemije? Ministar Beroš komentirao predviđanje američkog instituta
Foto: Screenshot HRT

Kad možemo očekivati vrhunac epidemije koronavirusa? Jedan američki institut izračunao je da će, kada je riječ o Hrvatskoj, to biti između 18. i 25. travnja.

Na to pitanje danas je odgovarao i ministar zdravstva Vili Beroš. On je ustvrdio da je teško reći kada će se dogoditi vrhunac epidemije, a pogotovo tako precizno.

“Iskreno vjerujem da će se ovaj virus ponašati kao većina dosadašnjih respiratornih virusa, a na neki način to vidimo i u Kini. Iako ima naznaka da se u Kini možda i vraća infekcija u jednoj manjoj mjeri, mislim svejedno da će u određenom ciklusu aktivnost tog virusa jenjavati i da ćemo biti na neki način oslobođeni te epidemije”, rekao je Beroš i u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku.

“Međutim, ako se to ne dogodi, s obzirom na to da su dosad pokrenuti neviđeni znanstveni projekti na traženju i ispitivanju cjepiva i enormno velike količine novca su u to uložene, a s obzirom na to da je i tehnologija u odnosu na ranije epidemije napredovala, vjerujem da će znanost naći cjepivo u dogledno vrijeme. Je li to šest mjeseci, godinu dana, i nije toliko važno, bitno je da postane dostupno, ali što je još važnije, da bude dostupno svima. Dakle, da bez obzira na ekonomske mogućnosti svi građani i ljudi na zemlji mogu dobiti mogućnost da budu cijepljeni ako sam virus ne obavi svoje i ne ode u povijest”, dodao je Beroš.

Koronavirusom su u Hrvatskoj su zaražene 1343 osobe, što znači da je tijekom protekla 24 sata zaražena 61 osoba. Preminula je jedna osoba, što je vezano za bolnicu u Splitu, objavljeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Radi se o starijoj ženi (87) koja je bila kardiorespiratorni bolesnik. To je prva umrla osoba u splitskome KBC-u koja je bila zaražena koronavirusom. Kako se navodi u priopćenju splitsko-dalmatinskog Županijskog stožera, osoba je bolovala od hipertenzije i primljena je sa znakovima srčanog popuštanja. Epidemiološki izvid je obavljen i obrađeni su kontakti umrle osobe, priopćio je taj stožer, objavio je HRT.

U Hrvatskoj je tako 19 osoba preminulo od posljedica zaraze koronavirusom. Izliječenih je 179. Na respiratoru je 36 osoba. Dosad je obavljeno ukupno 13.125 testiranja, 359 osoba je hospitalizirano, iznjela je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. Nema opuštanja, nećemo se posjećivati nego ćemo pokloniti zdravlje tako što ćemo se čivati jedni druge. Molim vas, apelirala je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica.

“Dobili smo zadnju potvrdu iz lokalnih stožera civilne zaštite da su pripravni za poseban način rada tržnica za vrijeme epidemije te je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica po striktnim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odluka stupa na snagu”, kazao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova apelirao je na građane da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijim sugrađanima.

Vezano za situaciju u Kninu, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako nema promjene broja oboljelih. U samoizolaciji je 25 osoba iz zdravstva, u tijeku je dezinfekcija potrebe za novim mjerama nema, kazao je.

U Stubičkim toplicama, dodao je – četiri su pacijenta i dvije medicinske sestre zaražene i bit će premješteni. Više je zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, rekao je.

Alemka Markotić potvrdila je kako je 46-godišnji muškarac koji je preminuo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević – imao zdravstvenih problema. U dokumentaciji koju su dobili nije bilo informacije o kroničnim bolestima, nego samo o akutnom stanju. Podaci su bili korektno navedeni. Naknadno se od ranvateljice iz Zaboka zatražio uvid u karton bolesnika i utvrđeno je kako postoje i druge dijagnoze, a jedna je bila rizični element koronavirusa. Markotić je dodala i kako je liječenje bilo po svim propisima. Poručila je kako umrli nisu samo broj te da kao liječnica ne smije iznositi detalje.