KORLAET POTVRDIO: Sve zagrebačke školarce na klupama će dočekati besplatni udžbenici

KORLAET POTVRDIO: Sve zagrebačke školarce na klupama će dočekati besplatni udžbenici
Foto: Screenshot HRT

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet potvrdio je da će učenici u Gradu Zagrebu i ove godine dobiti besplatne udžbenike.

Ništa se nije mijenjalo, udžbenici će čekati školarce na klupama i đake u osnovnim i u srednjim školama.

“Udžbenike za osnovne škole osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sav popratni materijal osigurava grad Zagreb. Što se tiče srednjih škola, i udžbenike i popratne materijale osigurava grad Zagreb. Sve skupa je to trošak oko 75 milijuna kuna godišnje i pokriveno je 100.000 đaka u osnovnim i srednjim školama”, naglasio je Korlaet.

Zamjenik gradonačelnika u emisiji je govorio o obnovi škola oštećenih u potresu. Rekao je da će 6923 zagrebačka učenika iz 14 zagrebačkih škola pohađati nastavu u zamjenskim školama. Njih se autobusima razvozi u čak 36 drugih škola.

“Radi se o ukupno 13 zgrada koje su još u obnovi, 5 osnovnih i 8 srednjih škola od kojih su četiri pojedino zaštićena kulturna dobra i time vrlo zahtjevne za obnovu jer treba pomiriti imperativ obnove na razinu 3 ojačanja, a s druge strane očuvati njihove vrijedne prostorne oblikovne karakteristike. U tom smislu ja obilazim gradilišta uz pomoći v.d. pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, inženjera konstrukcije, pročelnika Gradskog ureda za izgradnju grada Dinka Bilića i činimo sve da se proces ubrza”, rekao je Korlaet.

Za tri zgrade koje su pojedinačno kulturna zaštićena dobra – Gornjogradska gimnazija, Gimnazija Tituš Brezovački i škola Primijenjene umjetnosti i dizajna – naručena je analiza od nezavisnog stručnjaka, inženjera konstrukcije, rekao je Korlaet te dodao da je ta analiza završena danas i slijedom nje Zavod za zaštitu spomenika dat će upute izvođačima.

Upitan može li reći koje su to škole koje će već možda iza Nove godine moći održavati nastavu Korlaet je rekao da će tijekom školske godine 2021/2022. u rad biti puštene Osnovna škola Petra Zrinskog, Ivana Merza, Miroslava Krleže, zatim područna škola Vugrovec, Prva ekonomska škola, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Hotelijersko-turistička škola i Učenički dom Ante Brune Bušića.

“Krajem 2022. godine bit će puštene u rad osnovna škola Bukovac, Gornjogradska gimnazija, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, škola za klasični balet i umjetničko-plesna škola Silvije Hercigonja”, rekao je Korlaet.