Kontratenor Max Emanuel Cenčić obilježit će 40. godišnjicu umjetničkog rada gala koncertom u HNK Zagreb

Foto: Press

Istaknuti hrvatski kontratenor Max Emanuel Cenčić obilježit će 40. godišnjicu umjetničkog rada Gala koncertom Max Emanuel Cenčić i arije Georga Friedricha Händela 13. ožujka na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Na obljetničkom Gala koncertu Cenčiću će se pridružiti koncertna majstorica Martyna Pastuszka, te Hrvatski barokni ansambl. Max Emanuel Cenčić već se desetljećima pojavljuje na kazališnim pozornicama te je danas jedan od najfascinantnijih i najsvestranijih opernih pjevača na svijetu i među onima koji su posvećeni oživljavanju i izvođenju glazbe osamnaestog stoljeća.

Program Gala koncerta posvetio je iznimnom umjetniku i ličnosti osamnaestog stoljeća – alt-kastratu Francescu Bernardiju, u povijesti zapamćenom kao Senesino koji je danas poznat po svojoj dugoj suradnji sa skladateljem Georgeom Friedrichom Händelom. Pjevajući Händelovu glazbu, Senesino se vinuo u zvijezde, postavši i sam najvećom zvijezdom londonske glazbene scene, te je osam godina pjevao glavne muške uloge u gotovo svim Händelovim operama.

Odnos između Händela i Senesina bio je pun skandala i čestih svađa te je Händel mnogo puta priželjkivao otpustiti svoju zvijezdu. Do konačnog je prekida između njih došlo kad je Senesino prešao u suparničku Plemićku operu (The Opera of the Nobility), koju je vodio Nicola Porpora (u kojoj je kastrat Carlo Broschi, poznatiji kao Farinelli, nizao velike uspjehe).

Händel je izgubio u bitci protiv svojega najvećeg pjevača; Kraljevska glazbena akademija bez vodećeg kastrata više nije mogla opstati te je do daljnjega morala zatvoriti svoja vrata. Ipak, metež i sukobi iz tog razdoblja svakako su se isplatili. Händel je za Senesina skladao svoja najvažnija djela, koja i danas žive kroz izvedbe izvanrednih umjetničkih ličnosti kao što je Max Emanuel Cenčić.

Preko dva desetljeća Cenčić nastupa u prvoklasnim opernim kućama a njegovo pjevačko obrazovanje počelo je u zboru Bečki dječaci dok je solističku karijeru kao sopran počeo 1992. godine. Svoju publiku osvojio je i brojnim projektima, opernim produkcijama, snimkama CD-a i opsežnim turnejama, a Francusko Ministarstvo kulture dodijelilo mu je i odličje viteza umjetnosti i književnosti.

U međuvremenu Cenčić je postao i priznati međunarodni redatelj a od rujna 2020. umjetnički je ravnatelj Festivala barokne opere u Bayreuthu. Dana 10. rujna 2022. na gala koncertu u Markgräfliches Opernhausu u Bayreuthu u Njemačkoj, priređenom u čast 40-te godišnjice njegovog umjetničkog djelovanja u pratnji Georgea Petroua i njegova ansambla Armonia Atenea, Max Emanuel Cenčić predstavio je svoj novi program Senesino s arijama koje je Georg Friedrich Händel skladao za ovog svjetski poznatog kastrata, a koji hrvatska publika može pogledati 13. ožujka u zagrebačkom HNK, poručuju organizatori.