Klapa Kampanel i Neno Belan predstavili drugačije izdanje legendarnog hita Dine Dvornika

Foto: Petra Srđenović

Ne bojeći se miješanja glazbenih pravaca, stilova i naizgled nespojivih kategorija klapa Kampanel je s Nenom Belanom predstavila drugačije izdanje “Afrike” Dina Dvornika.

“Kako smo prije otprilike 14 godina izdali uspješnicu Dina Dvornika ‘Zašto praviš slona od mene’ prirodno se nametnulo da opet zaronimo u glazbenu prošlost i nanovo povežemo Dinovu genijalnost i naše višeglasno pjevanje te obradimo legendarnu pjesmu Afrika”, rekao je Ante Antić opisujuću u ime klape Kampanel njihovu novu glazbenu avanturu.

Afrika | Klapa Kampanel i Neno Belan

Put ih je tako odveo u glazbena bespuća funk Afrike, a sa sobom su poveli još jedno veliko ime hrvatske glazbene scene. “Gost na pjesmi je Neno Belan, hrvatski kantautor, pjevač i skladatelj, koji kao pripadnik kultne ‘Splitske dice’, pojma kojim se opisuje uspješno razdoblje splitske glazbene scene čiji predvodnici su bili baš Dino i Neno, bio savršen i više nego logičan odabir. Na sam poziv Neno se bez previše razmišljanja odazvao i na tome smo mu posebno zahvalni”, dodao je Ante.

“Neobično sam sretan što sam dobio priliku sudjelovati na obradi jedne od najistaknutijih pjesama Dine Dvornika kojeg nažalost više nema među nama, a koji mi je bio dobar prijatelj. Na ovaj način održavamo uspomenu na njega”, poručio je Neno i dodao, “Posebno mi je drago što je poziv na ovu suradnju došao upravo od klape Kampanel. Oni su mi prijatelji i puno smo puta surađivali.”

Afrika u novom ruhu postala je fuzija šarma originala i glazbene svježine. Posebno je i to što je sve krenulo upravo od vokalnog aranžmana, u čemu je ležao i određen izazov. “Inspiraciju za njega smo našli”, otkrio je Ante, “u nikad objavljenoj obradi klape Dalmati koja je pjesmu izvela s Dinom na svom koncertu u KD Vatroslav Lisinski davne 1996. godine”.

“Zbog specifičnosti izvorne pjesme koju je kao takvu jako teško staviti u kontekst klapskog pjevanja, odlučili smo napraviti potpuni zaokret i produkciju maksimalno približiti organskom izričaju koristeći zvukove i afričke instrumente u spoju s neizostavnim elementom i zaštitnim znakom klape Kampanel – mandolinom”, dodao je Igor Ivanović koji se osim aranžmana prihvatio i snimanja spota. “Uz dosta uloženog truda Igor je uspio u ‘Afriku’ utkati elemente višeglasja, glazbeno je odmaknuti od Dinine verzije, a ipak je ostaviti prepoznatljivu i pjevnu kao što je i sam original”, zaključila je klapa.

Iako sniman daleko od Afrike, spot je zaigranošću uspio u kadrove satkati osjećaj pjesme. “Snimanje spota donijelo je posebno veselje i jedno maratonsko boravljenje u studiju Hangar. Posebnu zahvalu na gostovanju Anti Prginu Surki, kao i kostimografkinji Loreni, te šminkericama gđi. Zdenki i Lauri”, poručio je Ante koji, baš kao i Neno i ostatak klape nisu mogli dočekati publici pokazati na čemu su radili.

“Odlična klapa, odličan aranžman pjesme i na koncu odličan spot koji je sažeo sve ono što pjesma poručuje”, poručio je Neno za kraj. Bez sumnje, njihov će novi uradak sve namamiti na ples ovom “pravom ritam ludnicom”.