Kako naplatiti štetu od potresa? Ako je imovina osigurana – lako, ali ako nije…

Potres u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr

Mnoge zgrade u Zagreb u nedavnom su potresu pretrpjele znatna oštećenja. Neka od njih i ne vide se na prvi pogled, uočavaju se tek nakon ulaska u stanove.

Svaka pa i manja sanacija košta, a većina Zagrepčana nema osiguranje od potresa iako ih se posljednjih godina poticalo na to zbog realne opasnosti koja je prijetila.

Osiguravatelji napominju da se šteta prijavi internetom i da nema potrebe žuriti, javlja HRT.

“Svi građani i tvrtke koji imaju ugovorene police osiguranja s pokrivenim rizikom potresa ostvarit će naknadu štete sukladno ugovoru o osiguranju koji imaju zaključene sa svojim društvom za osiguranje”, uvjerava mr. sc. Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

A ako stan nije osiguran?

Prema zakonu, oni koji su pretrpjeli oštećenja objekta veća od 60%, a nemaju osiguranje, mogu zatražiti pomoć grada koja iznosi najviše 5%. No u izradi je novi prijedlog zakona.

“Ja očekujem da će biti sredstava, bit će više izvora, od EU, napravit ćemo konferenciju, imamo posebni fond, država će dati dio, Grad svoj dio, ali najprije moramo vidjeti koliko nam treba novaca, a trebat će nam puno novaca”, kaže ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Što se vlasnika automobila tiče, naknadu štete mogu očekivati samo oni koji imaju kasko osiguranje.