Kad će u Hrvatskoj biti bolje?

Na kraju 2013., godine u kojoj smo mnogo očekivali zbog povijesnog ulaska u Europsku uniju, ostaje gorak okus jer, za sada, to gotovo da i nije utjecalo na kvalitetu života i standarda.

upitnici-630
Realno je i to da europski milijuni ne mogu odmah donijeti bolji život, ali vremena za čekanje danas nema, ponajprije za 355.000 nezaposlenih. Usto, deficit i javni dug skaču u nebesa, a rast BDP-a već dvije godine čekamo kao ozebli sunce. A ni 2014., kažu analitičari, neće nam donijeti bolje dane.

Nova radna mjesta, u situaciji gospodarske stagnacije, ne najavljuju niti poslodavci. Uz takvo stanje, ne možemo očekivati bitne promjene ni u osobnoj potrošnji, itekako važnoj jer čini čak 60% BDP-a.

Malo nade donosi činjenica da Europa polako izlazi iz recesije. Zahvati li oporavak naše vanjskotrgovačke partnere, to će malo pogurati i nas.

Spas bi donio investicijski ciklus. No, on nikako da krene. Banke ga, kažu, spremno čekaju.

Svjestan loše gospodarske situacije, HNB je, podsjetimo, prošli tjedan bankama smanjio stopu obvezne pričuve s 13,5% na 12%. To je 4,7 milijarde kuna namijenjenih kreditiranju gospodarstva. No, taj je novac, bez investicijskih projekata, samo mrtvi kapital. (HRT)