Jubilarni koncert Harija Rončevića – savršen presjek bogate tridesetogodišnje glazbene karijere

Foto: Igor CC Kelčec

Jučerašnji koncert Harija Rončevića u Lisinskom predstavlja savršen presjek njegove bogate tridesetogodišnje glazbene karijere.

Glazbeni put Harija Rončevića koji je započeo 1993. nastankom “Buntovnika s razlogom” jučer je u Lisinskom predstavljen kroz presjek njegovih najvećih hitova. Koncert je započeo “Getaninom” čije je prve stihove publika odmah nagradila glasnim pljeskom. Tu pjesmu Hari naziva jednom od prekretnica u svojoj glazbenoj karijeri – s njom se ušuljao u srce šire javnosti na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana 1994., a tamo boravi i dalje, nakon 30 godina.

Glazbenika koji je obilježio hrvatsku glazbu
Publika je uživala u hitovima iz svih razdoblja karijere Harija Rončevića, preko “Buntovnika s razlogom”, “Getanina”, “Mulca”, “Još tvog je poljupca” do najnovijih pjesama. Kada je Hari najavio “Zagrli me”, pjesmu koju je zadnju napisao, snimio i predstavio na prošlogodišnjem Splitskom festivalu, netko je iz publike simpatično povikao “Ne daj Bože da je zadnja” saževši misli svih onih kojima je ovaj glazbenik pjesmom taknuo srce.

Doprinos ovog dalmatinskog izvođača i kantautora hrvatskoj glazbi i ljubavi koju publika osjeća prema njemu i njegovom radu neosporivi su. Jučerašnji je koncert to dokazao. Upravo je to, kao i impresivni jubilej, bio povod za dodjelu nagrade Multi-platinum award za vrhunska diskografska dostignuća koju je ispred Hrvatske diskografske udruge Maja Vidmar Klarić uručila Hariju.

Ikona ljubavnih stihova
“Još ne znam kud s tobom”, “Di god da pođen”,”Aj ća’ volin te”, “Ni da mora nestane”, “Zemlja i stina” i “Kada jednom ovom zafalim se tilu” samo su neke od svima znanih pjesama zbog kojih Harija zovu dalmatinskom ikonom ljubavnih stihova. Jučerašnja atmosfera romantičnog mediterana okupan rock zvukom električnih gitara oduševila je cijeli Lisinski koji je Hari u nekoliko navrata tijekom večeri podigao na noge.

Posebno je romantično bilo za vrijeme za vrijeme izvedbe pjesme “Moj lipi anđele”. Hari se spustio u publiku i zaplesao sa svojom ženom, koja mu je bila inspiracija za najljepše stihove koje je napisao.

“Još ovaj put”
Cijeli koncert nosi naziv “Još ovaj put”, baš kao i pjesma koju je Hari poklonio Oliveru, a koju je nedavno predstavio kao singl onako kako ju je on zamislio kada ju je pisao. No, ime koncerta nije samo zbog toga. “Bojim se da ću još samo ovaj put slavit jubilej ovako pa zato ‘Još ovaj put”, pojasnio je Hari uz šalu da ga sa sedamdeset možda neće biti ružno čuti kako pjeva, ali ga zasigurno neće bit lijepo za vidjet.

Tako se nizao red suza pobuđen dirljivim stihovima, red smijeha na Harijeve šale u slavljeničkom tonu velikog jubileja. Koncert je bio odličan, “ne samo zbog njih koji su svirali već i zbog publike”, poručio je Hari kojem je najveća nagrada kad publika s njim zapjeva njegove stihove. Publika ne samo da je pjevala, već je svaku pjesmu dočekala i ispratila glasnim pljeskom, a na kraju koncerta Harija i njegov bend nije puštala s pozornice. Hari ima u planu još mnogo koncerata, a ova nezaboravna večer, za koju se zagrebačka publika nada da će se ipak ponoviti i to uskoro, dobar je pokazatelj što publiku ovo ljeto!