Još jedna velika hrvatska kompanija otišla u stečaj

Dioki ide u stečaj, odluka je to većine vjerovnika ove tvrtke na zadnjem ročištu za predstečajnu nagodbu koje se održalo u četvrtak na zagrebačkom Velesajmu.

dioki-630

Za plan restrukturiranja kojeg su predložili uprava društva i Crodux plin Ivana Čermaka glasalo je 47,12 posto vjerovnika, dok ih je 52,8 posto bilo protiv.
Velika većina državnih poduzeća glasala je protiv plana – njih preko 77 posto. Samo je 12 posto banaka plan podržalo, dok ih je protiv bilo 88 posto.
Ostali vjerovnici sa 60 posto glasova su glasali za Plan, a 40 posto ih je bilo protiv, piše Novi list.
Iako je za Dinu nedavno izglasana predstečajna nagodba, i ona osada postaje dijelom stečajne mase. Predsjednik njene uprave Fabio Giacometti svejedno je optimističan, jer napominje kako Dina ima alternativan plan razdvajanja od Diokija, kako bi se na Krku ipak pokrenula proizvodnja, a plan će biti obznanjen nakon što u srijedu istekne žalbeni rok na izglasanu predstečajnu nagodbu.
Upitno je zbog čega pismo namjere koje je država poslala Hypo banci s namjerom da kupi zemljište za LNG nije urodilo plodom. Kako tvrde ogorčeni radnici Diokija, pismo je iz Ddržavnog ureda za upravljanje imovinom stiglo u Hypo banku samo kako bi se zadovoljila forma, a ustvari je, prema tvrdnjama “diokijevaca”, aljkavo i neozbiljno sročeno.
Odvjetnik Zdravko Balenović, opunomoćenik 65 bivših radnika Diokija, izjavio je da su na početku predstečajne nagodbe prevareni svi radnici koji su bili otpušteni u 2012. jer im poslodavac nije izdao potvrdu o otpremnini koja predstavlja ovršnu ispravu i s kojom bi mogli odmah ići na direktnu naplatu, već su dobili ugovor da će im isplatiti otpremninu u tri rate, a s tim radnici mogu samo pokrenuti dugotrajni sudski postupak.
“Radnici su u startu bili prevareni, sva obećanja su bila velika farsa, priča o prodaji zemlje, HEP, bilo je to samo zamagljivanje radničkih očiju”, kazao je te dodao kako će najgore proći radnici, koji su otišli s osam neisplaćenih plaća, s obećanjima da će dobiti stimulirajuće otpremnine.

Dionica potpnula
Cijena dionice Diokija danas poslijepodne oštro je potonula na Zagrebačkoj burzi, za više od 42 posto, nakon odluke većine vjerovnika da ne prihvate plan financijskog restrukturiranja te petrokemijske tvrtke, piše Poslovni.hr.
Zagrebačka burza danas iza 13,00 sati obustavila je trgovanje dionicom Diokija, sve dok javnost ne bude informirana o ishodu ročišta u postupku predstečajne nagodbe. Do 13 sati ta je dionica već bila među najvećim gubitnicama, s padom cijene za 5,4 posto, na 24,52 kune.