Izložba hrvatskih strip autora “SUP – Strip u Primijenjenoj”

U Izložbenom salonu “Izidor Kršnjavi”, u četvrtak, 28. studenog u 19. sati, otvara se izložba hrvatskih strip autora, bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i autora iz Novog kvadrata.

strip-izlozba
Projekt-izložbu “Strip u Primijenjenoj” organizira i provodi UBU-Udruga bivših učenika ŠPUD-a u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i Neformalnim savezom Organizam, ususret 131. rođendanu Škole. SUP okuplja velikane hrvatskog stripa i svjetski priznate autore, koji su se bavili ili se bave medijem stripa u razdoblju od sredine prošlog stoljeća do danas, kao i mlade generacije strip crtača čije vrijeme tek dolazi.
Na izložbi će biti prikazani radovi autora koji su nastali u vrijeme njihova školovanja u Primijenjenoj, radovi objavljeni u ŠPU listu, u tada popularnim tiskovinama od Plavog vjesnika, Poleta, Patka, Starta, ali i recentni radovi strip autora objavljivani od strane domaćih (Strip revija Večernjeg lista, Stripforum i dr.) do svjetski poznatih strip izdavača (Marvel Comics, Delcourt i dr.).
“ŠPUD je škola iz koje su izašli mnogi, ali zaista mnogi umjetnici koji djeluju unutar (u Hrvatskoj još uvijek) rubnih područja umjetnosti kao što su npr. strip, grafiti, performance, ilustracija, animirani film…Ovo je prva, nadamo se, u nizu izložbi koje će nastojati okupiti bivše učenike koji djeluju u tim specifičnim granama umjetnosti i predstaviti ih u Izložbenom salonu Škole kao svojevrstan site specific hommage njihovom radu”, istaknuo je u Uvodniku kataloga izložbe Filip Pintarić, predsjednik udruge UBU.
1976. formira se kultna strip grupa Novi kvadrat čija su jezgra bili upravo bivši učenici ŠPUD-a: Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Mirko Ilić, Radovan Devlić, Emir Mešić, te njihovi kolege Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Ivan Puljak i Krešimir Skozret. Tako će na izložbi će biti zastupljeni radovi iz vremena Novog kvadrata kao i kasniji radovi pojedinih autora, danas istaknutih hrvatskih strip crtača, a jedan od njih je i Milan Trenc koji 1981. g. stupa na strip scenu. Među izložbenim radovima biti će i klasici hrvatskog stripa autora Julia Radilovića Julesa i Željka Lordanića Lorda. Od autora, pripadnika mlađe generacije stripa, bit će izloženi stripovi Danijela Žeželja, Gorana Sudžuke, Esada Ribića, Štefa Bartolića, Edvina Biukovića, Sebastijana Čamagajevca, zatim Tihomira Tikulina, Dinka Kumanovića, Daria Kukića, Igora Hofbauera, do najmlađih autora – Sare Divjak, Ivane Pipal, Maxima Šimića. Među ostalim radovima bivših učenika zastupljeni su i stripovi: Stanka Bešlića, Tomislava Beštaka, Vjekoslava Ivezića, Željke Jordan, Marija Jurjevića, Igora Lepčina, Matije Pisačića, Ivana Šivaka, Daniela Šuljića, Tomislava Tomića.
“Dovodimo strip nazad u Primijenjenu. Ovim projektom i izložbom okupili smo bivše učenike strip autore i autore Novog kvadrata. Započeli smo s Julesom, a završili sa Pipal. Julesova priča rastvorila je zemlju pred našim očima. Priča, život i rad koji zaslužuju divljenje. To je ono što želimo podijeliti s mladim generacijama ŠPUD-a. Materiju i ne-materiju za opstanak. Ova izložba nisu samo radovi strip autora. Ova je izložba i jedna od onih još neistraženih mogućnosti. Mogućnost susreta, mogućnost nastanka novog djela, mogućnost razbijanja nesuglasica, mogućnost podvlačenja crte, mogućnost povratka, mogućnost promjene, mogućnost smisla, veze i mogućnost ljubavi. Ne događa se često da se jednako zaljubiš u djelo i u autora djela. Dirnute smo. Ovi ljudi su fantastični. Kao i njihove priče. Duše strip autora koje od sada nosimo sa sobom, jer jednom kad te dirnu – gotov si,” tako pišu u Uvodnika kataloga izložbe – Bernarda Cesar i Marija Juza.
Voditelji projekta “SUP – Strip u Primijenjenoj” su Ivanka Bičak, Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić.
Asistenti voditelja projekta: Tena Bošnjaković, Vinka Mortigjija Anušić, Dijana Protić i Lucija Saletto.
Članovi projektnog tima: Aleksandra Ajzenhamer, Tina Bauer , Lovro Bradač, Petar Novak, Goga Pavlek, Vjeran Periček i Valentina Sunek.
Postav izložbe i kustosi: Bernarda Cesar, Marija Juza, Vinka Mortigjija Anušić i Filip Pintarić.
Stručni suradnici: Mirko Ilić, Mladen Novaković, Goran Sudžuka, Zrinka Tatomir i Krešimir Zimonić.
Asistenti realizacije: ViLe, Vanessa Šerka.
Video: Tena Bošnjaković.
Marketing & PR: Ivanka Bičak.
Vizualni identitet: Babushke.
Projekt se odvija pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba. Izložba se može razgledati do petka, 6. prosinca 2013. u radnom vremenu Izložbenog salona “Izidor Kršnjavi”, od 11 do 19 h, na Trgu maršala Tita 11. Ulaz je slobodan.