Izgrađeno 300 km biciklističkih staza, pokrenut projekt Biciklom na autobus…

Na prvom katu Gradske uprave, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić ujedno i predsjednik ZG Cycle Unita otvorio je izložbu fotografija na kojima su predstavljeni sadašnji i budući projekti i programi koje Grad Zagreb provodi u svrhu unaprjeđenja biciklističke infrastrukture i prometne kulture grada.

BoB-Biciklom_na_autobus

Izrazivši zadovoljstvo ostvarenim projektima u posljednjih 10-tak godina, kao što su BOB-biciklom na autobus ili ugradnja brojača bicikala, gradonačelnik Bandić je naglasio kako mora postojati sinergija i tolerancija između svih sudionika u prometu te je pozvao sve one koji još nemaju bicikl da se aktiviraju i uključe u najzdraviji oblik prijevoza, objavljeno je na službenoj web stranici Grada Zagreba.

“Za grad koji danas broji nešto više od 200 tisuća aktivnih vozača bicikala, od kojih tri tisuće svakodnevno prolazi pored brojača bicikala na Trgu Stjepana Radića, Zagrepčanima je na raspolaganju 300 kilometara uređenih biciklističkih staza”, podvukao je zagrebački gradonačelnik.

Koordinatorica Zagreb Cycle Unit-a Darinka Jug istaknula je kako je izložba rezultat uspješne suradnje građana, udruga i gradskih ureda koji sudjeluju u radu na infrastrukturi, edukaciji i promicanju prometne kulture kao i uvođenju bicikala u prometni sustav.

Zaključila je kako je jedan od ciljeva ove izložbe potaknuti građane da sa svojim kritikama i prijedlozima budu kreatori budućnosti zagrebačkih prometnica.

Biciklisti okupljeni u udrugu Sindikat biciklista tvrde da je, uantoč svemu što je napravljeno, stanje još daleko od idealnoga.

“Biciklistička infrastruktura u Zagrebu ne osjeti baš pretjerano postojanje ZG Cycle unita – to je radna grupa koja je trebala između ostalog koordinirat sve gradske urede koji nešto rade za biciklizam, međutim situacija na terenu pokazuje da je i dalje maksimalno nekoordinirano način na koji se rade staze na terenu”, poručuje Vladimir Halgota iz udruge Sindikata biciklista, prenosi HRT.

Gradonačelnik i ova biciklistička udruga u jednom se ipak slažu – da bi se pronašlo rješenje, treba sjesti na bicikl i provozati se zagrebačkim ulicama.

ZG_Cycle_Unit

Foto: Zagreb.hr i HRT