Advanced Technology Days 11: Budućnost je u oblaku i analitici u stvarnom vremenu

Konferencija Advanced Technology Days u Zagrebačkom Arena Centru u protekla je dva dana okupila više od 400 sudionika što je dvostruko više nego prošle godine.

advanced_technology_days

Time je potvrđen status jedne od najvećih tehnoloških konferencija u Hrvatskoj koja je i ove godine brojnim stručnjacima iz IT zajednice, uz razmjenu iskustava i uspostavljanje kontakata, pružila niz novosti o aktualnim temama poput Windows 10, Azure, Visual Studio, System Centre 2016, SQL Server 2016, Share Point, Office 365 te mnogih drugih.

Na početku direktor konferencije Tomislav Tipurić rekao je kako živimo u vrlo dinamičnom vremenu za IT s obzirom na to da se ubrzano razvijaju razne nove tehnologije koje korisnicima daju dosad nepojmljive mogućnosti za razne analize ili optimiziranje procesa.

“Stalno teče diskusija da se rastući broj podataka preseli u oblak s obzirom na to da je pohrana jeftinija nego ikada prije. Već sada postoji 425 milijuna korisnika Microsoft Azurea, broj objekata u storageu je preko 50 trilijuna, a tehnologije poput strojnog učenja, prikupljanja i analize podataka sa senzora, podrška za hiper-skalabilne aplikacije, sigurno će usmjeriti platformu prema tzv. inteligentnom oblaku. Uz to alat kao što je Office 365, osim što je ogroman potencijal za developere, za krajnjeg korisnika predstavlja značajno podizanje produktivnosti kroz kolaboraciju, timski rad i povezanost”, rekao je Tomislav Tipurić i dodao kako smo ušli u razdoblje u kojem će novi koncepti i tehnologije nastajati na mjesečnoj razini, no bez obzira na to prijašnje tehnologije će se nastaviti koristiti za određene namjene.

S obzirom na galopirajući razvoj tehnologije i digitalizaciju svega, važnost računalnog oblaka (cloud) i big data fenomena svakim danom postaje sve veća. Digitalizacija utječe kako na naš privatni tako i na poslovni život.

Zato danas gotovo i nema organizacije ili pojedinca koji ne postavlja pitanja vezana uz sigurnost i privatnost podataka, rekao je Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska te dodao kako je kompanija upravo ovih dana osnovala Cyber Defense Operation Center (CDOC) s ciljem zaštite i otkrivanja cyber prijetnji i što brže reakcije na njih te Enterprise Cybersecurity Group (ECG) čiji će stručnjaci pomagati velikim organizacijama u implementaciji sigurnosnih rješenja u cilju moderniziranje njihovih IT platformi, sigurne migracije u oblak i zaštite podataka.

Peter Myers, svjetski poznati IT stručnjak, okupljenima je prikazao mogućnosti Microsoft Power BI sustava za analizu podataka u oblaku, a putem kojeg programeri mogu prenijeti podatke direktno iz aplikacija te ažurirati kontrolna sučelja u stvarnom vremenu. Ovaj moćni sustav može se koristiti za rješavanje mnogih izazova vezanih uz podatke s kojima se suočavaju organizacije i omogućuje kompletan pregled poslovanja uživo, pronalaženje i istraživanje podataka, uvid s brojnih uređaja te kolaboraciju unutar organizacije. Snaga sustava Power BI najbolje se vidjela na primjeru zdravstvene ustanove u SAD-u koja kroz podatke o zdravstvenom stanju pacijenata, koje dobiva putem Microsofta Banda, može u stvarnom vremenu raditi analize, uspoređivati podatke i odmah reagirati.

Na brojnim predavanjima prikazane su mogućnosti Windowsa 10 kao univerzalne platforme za razvoj aplikacija kao i opcija Continuum koja mobilni uređaj, spajanjem na veći ekran, pretvara u pravo malo računalo. Uz brojne novosti koje donose novi Windowsi naglašeno je kako je najveća vrijednost što će nadogradnja operativnog sustava biti stalno dostupna korisnicima, a ne svake 2 do 3 godine.

Objašnjene su inovacije u novom Officeu 2016 te Sharepointu, a drugi dan protekao je u znaku centralnog događanja, okruglog stola “U oblacima smo – što se promijenilo” u okviru kojeg uz moderatora Tomislava Tipurića, poznati IT stručnjaci Domagoj Pavlešić, Jerislav Bobić, Tomislav Lulić, Romeo Mlinar i Vedran Vučetić diskutiraju što se promijenilo u njihovim organizacijama i načinu rada nakon uvođenja cloud tehnologija.

Kako se čulo, brzina promjene tehnologije, posebno Azure, je tolika velika da je to postalo teško pratiti čak i programerima, koji računaju da kao ni sistemski administratori, neće zbog toga ostati bez posla. Naprotiv, posla je sve više i na domaćem ICT tržištu. (M. Petković)