IZ ARHIVE HRT-a: Pogledajte zanimljivu priču o benzinskim postajama u Zagrebu iz 1967. [VIDEO]

IZ ARHIVE HRT-a: Pogledajte zanimljivu priču o benzinskim postajama u Zagrebu iz 1967. [VIDEO]
Foto: Screenshot HRT

Iz svoje bogate arhive HRT-je izdvojio priču o zagrebačkim benzinskim postajama iz sada već daleke 1967. godine.

“Prema autoru teksta, kolegi Luki Hripku početkom 1967. godine u Zagrebu je bilo 55.000 motornih vozila, a samo 15 benzinskih postaja”, piše HRT.

Mnoge ceste iz zapadne, sjeverne i istočne Europe prema Jadranskom moru vode kroz Zagreb pa otuda i želja da grad postane značajan centar tranzitnog turizma. Zato je čudno što on na užem području grada ima samo 15 benzinskih postaja, napisao je Hripko te dodao da za usporedbu Trst ima 112, a Beč 630 benzinskih postaja.

Zbog toga su tada u Zagrebu često pred benzinskim postajama bile gužve i kolone vozila čekajući na dolijevanje goriva jer je prosječno svaku dnevno posjetilo oko 2000 automobila i kamiona. U turističkoj sezoni situacija je bila još gora jer su brojni turisti iz inozemstva dolazili s automobilima. Jasno je dakle da u Zagrebu treba graditi nove benzinske pumpe, napisao je Hripko u emisiji “Jučer, danas, sutra” za HRT-a.

Naveo je i da je tadašnji urbanistički plan grada Zagreba predviđao lokacije za benzinske pumpe, a državna naftna kompanija INA pronašla sredstva i izradila projekte za njihovu izgradnju. No njihova gradnja nikako nije počinjala jer su neki građani, odbornici, kućni savjeti, općine i konzervatori mislili da je rizično smjestiti benzinske spremnike pod zemlju jer dođe li do eksplozije “odletio bi u zrak čitav kvart”, tvrdili su tada.

“Zar da zbog straha od eksplozije uskratimo Zagrebu mogućnost da postane snažan centar tranzitnog turizma kad za to postoje svi drugi uvjeti. Čudno je da takav strah nisu imali, niti imaju, konzervatori Beča, Trsta i drugih europskih gradova”, napisao je Hripko.

Pogledajte video:

Zagrebačke benzinske postaje

[🎥 IZ ARHIVE HRT-a] Pogledajte priču o benzinskim postajama u Zagrebu iz 1967. godine, ali i usporedbu s 2020. godinom.

Posted by HRT Vijesti on Tuesday, February 11, 2020