ISTRAŽIVANJE: Znatna većina građana Hrvatske podržava zabranu rada nedjeljom!

Foto: Freepik

U fokusu javnosti ponovno se našlo pitanje o zabrani rada nedjeljom, a Dnevnik Nove TV objavio je rezultate istraživanja o tome kako o radu nedjeljom razmišljaju građani Hrvatske.

Tako velika većina kaže DA, odnosno njih 70 posto podržava zabranu rada nedjeljom, 27 posto nije za zabranu, a 3 posto nema još kreirano mišljenje.

Sve generacije složne su u tom stavu, u manjoj ili većoj mjeri. Međutim, najveći udio građana za zabranu je unutar dobne granice od 45 do 59 godina.

Kad je ova tema u pitanju – nema razlika u razmišljanju između muškaraca i žena, ali ima u odnosu na stupanj obrazovanja. Drugim riječima, što je viši stupanj obrazovanja, to je manja podrška zabrani. A primjetna je i manja podrška zabrani u gradovima u odnosu na selo.

Iz političkog kuta gledano, birači Domovinskog pokreta predvode listu zagovornika zabrane rada nedjeljom. To znači sljedeće – od svih koji su glasovali za Domovinski pokret na posljednjim izborima, čak 80 posto je ZA. Od onih koji su svoj glas dali Mostu 77 posto je za zabranu. Slijede birači HDZ-a, njih 76 posto je za zabranu. Zatim SDP-a, njih 67 posto i na kraju su ispitanici čija je opcija Možemo s najmanjom podrškom zabrani – 32 posto.