ISTRAŽIVANJE: Kako su pandemija, rast cijena i politički skandali utjecali na rejting političkih stranaka

Foto: Screenshot HRT

U središnjem Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati posljednjeg ovogodišnja istraživanje popularnosti političkih stranaka HRejting.

“Pandemija luduje, zbog COVID-potvrda se uzvikuje “Plenkoviću odlazi!” i pod premijerovim prozorima, uhićena i pritvorena bivša ministrica Žalac, aktualni ministar obrane koji je u svađi s predsjednikom države iz dana u dan se mora opravdati zbog sumnjive dodjele državnog stana. Uz sve to HDZ i dalje ukopan na broju jedan bez izgleda da mu itko tu poziciju uskoro ugrozi”, rekla je Tatjana Munižaba predstavljajući istraživanje.

Za HDZ bi trenutačno glasalo 27,5 % posto birača, a SDP i Možemo koji ga slijede gotovo su 12 % slabiji. SDP (15,7 %) i Možemo (15,4 %) mjesecima se izmjenjuju na drugoj i trećoj poziciji. Ovaj mjesec zanemariva razlika od 0,3% ide u korist SDP-a.

Most (8,0 %) je od raskola Domovinskog pokreta neupitno četvrti i ujedno zadnji koji prelazi izborni prag. Koji spomenuti Domovinski pokret od Škorina odlaska ne uspjeva preskočiti. S novim predsjednikom Penavom pragu se samo malo više približio. Ovaj su mjesec su na 4,5 %.

Bez predizbornog koalicijskog vezanja za jakog partnera više se nijedna stranka nema šanse ni približiti ulazu u Hrvatski sabor. U toj skupini koja ne uspijeva dobiti ni dva posto glasova su: HSS (1,6 %), Centar (1,5 %), Fokus (1,5 %), Hrvatski suverenisti (1,4 %), IDS (1,2 %), Živi zid (1,2 %).

Sljedeći niz čine stranke koje ne doživljava ni jedan posto birača: HSU (0,9 %), HNS (0,8 %), HSLS (0,6 %), Čačićevi Reformisti (0,5 %)i stranka pokojnog Milana Bandića (0,5 %).

Snaga za sve promjene leži u neodlučnima kojih je i dalje visokih 16 posto.