ISKUSTVA GRADA BEČA: Uspješne zelene mjere za smanjenje otpada na velikim eventima

ISKUSTVA GRADA BEČA: Uspješne zelene mjere za smanjenje otpada na velikim eventima
Foto: Christina Karagiannis / EurocommPR

Diljem Europe od 17. do 25. prosinca održava se “Europski tjedan smanjenja otpada” koji je pokrenut 2009. godine na inicijativu Europske komisije. Cilj inicijative poticanje je korištenja višekratne ambalaže i kupovine nezapakiranih proizvoda.

Smanjenja otpada temeljno je načelo i austrijskog zakona o zbrinjavanju otpada. Usprkos tome svake se godine u Austriji proda 4 milijarde komada pića u limenkama, jednokratnim bocama i drugoj jednokratnoj ambalaži. Kako bi se količina otpada nastala konzumiranjem tih pića transportirala po izračunu stručnjaka iz bečkog Ureda za zaštitu okoliša MA 22 bilo bi potrebno 38.000 kamiona s prikolicama. Dužina kolone tih kamiona odgovarala bi udaljenosti od Beča do Hamburga.

Korištenje višekratne ambalaže može znatno smanjiti količinu otpada, a vodeće ulogu pri tom imaju višekratne boce koje se nakon pranja mogu upotrebljavati i do 40 puta.

Ostali proizvodi pakirani u staklo, kao npr. mlijeko ili pivo, koji nemaju višekratnu primjeru često se smatraju ekološkim, no to zapravo nije u potpunosti tako. Potrošnja energije potrebna za taljenje stakla jako je velika te su stoga višekratne staklene boce puno bolje rješenje.

Po pitanju smanjenje količine otpada Beč prednjači među austrijskim pokrajinama. Jedna od jako uspješnih bečkih inicijativa za sprječavanja nastanka otpada je i “ÖkoEvent”. Riječ je o programu koji organizatorima manifestacija nudi ekološko savjetovanje i posuđe za višekratnu upotrebu na korištenje.

Beč je naime još 2011. uveo zakonsku obavezu za organizatore, pa se tako prilikom evenata za 1.000 i više gostiju mora koristiti isključivo posuđe za višekratnu upotrebu, a kod više od 2.000 posjetitelja izraditi i koncept za zbrinjavanje otpada.

Da je riječ o programu koji uistinu i funkcionira potvrđuju i “Dani Afrike” koji se svako ljeto organiziraju na Dunavskom otoku. Zahvaljujući korištenju višekratnog posuđa ove je godine količina mješovitog otpada tijekom manifestacije smanjena za 4 tone.