Iskoristite jesen i istražite Krško – grad posebne energije!

Udaljen od Zagreba svega 50-tak kilometara, biser slovenskog Posavja – pitoreskni gradić Krško, puni energijom u svakom pogledu!

Na ovom mjestu, u turističkom obilasku možete zaviriti u stigmatiziranu nuklearku, jesti specijaitete krškopoljske crne svinje, osjetiti energiju prirode i pitke vode koja se poslužuje kao ‘voda iz pipe’ u svim ugostiteljskim objektima, pojesti višestruko nagrađivane Okuse Posavja, saznati kako je u Krško stigla prva čokolada na ovom podneblju te zaviriti u jedinu Slovensku Peninoteku!

Doživjeti Krško – prekrasan gradić nedaleko Zagreba, bogate povijesti, kulturnih sadržaja i nevjerojatne gastronomije odličan je povod za vikend bijeg u Posavje, kojem je Krško glavna atrakcija. Posebno živite li u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te želite istražiti što nude naši susjedi!

Stigmatiziran zbog nuklearke i njezinog zračenja, Krško je sve samo ne gradić kojeg treba zaobići. Baš naprotiv priča o nuklearki dostupna je svakom znatiželjniku, a brojna istraživanja koja se provode u ovom kraju govore o tome da je gradić siguran i odličan za život.

To će vam uostalom reći i brojni mještani koje susrećete dok istražujete Krško – vole mjesto na kojem žive i rade, a mnogi su se baš u Krško doselili iz drugih dijelova Slovenije.

U Krškom je sve u znaku energije – energija okusa, mirisa, doživljaja, prirode, povijesti…. Kroz energiju se gradi divna turistička priča satkana od lokacija koje treba posjetiti kako bi doživljaj energije ovog kraja bio potpun! Kako se ne govori bez razloga da ljubav dolazi ‘kroz želudac’, domaćini u Krškom će vam pokazati posebna mjesta na kojima se njeguju Okusi Posavja. Spoj je to ugostiteljskih objekata koji su nedavno dobili i priznanje, oznaku Okusi Posavja, koja potvrđuje njihovu kvalitetu.

Ovu nagradu pokrenuli su ugostitelji i drugi ponuđači domaćih sirovina, kulinarstva i vina registriranih i zaštićenih 2020. a uz sam brend energija gastronomije dodatno je dobila na težini uključivanjem Centra za poduzetništvo i turizam Krško zatvarajući tako krug prvog desetljeća suradnje na području razvoja gastronomije u Posavju.

Priznanja u obliku plaketa dobilo je šest ugostitelja, 13 vinara i pivara, tržnica, dva gospodarstva i slastičarna. Iako je teško istaknuti najbolje od najboljih, u ovom vodiču otkrivamo nekoliko eno gastro adresa koje smo posjetili i na kojima se u obilasku samog grada može okusiti Posavje na poseban način.

Poznat po odličnim ‘malcama’ (gablecima) ali i odličnoj ponudi specijaliteta od crne krškopoljske svinje te pijetla kopuna zasigurno je restoran Gostilna Kunst. Nalazi se u industrijskoj zoni Krškog,u sklopu posebno dizajniranog hotela, a svim zaljubljenicima u okus Posavja nudi posebno kreirane fine dining tanjure uz koje se sljubljuje lokalno vino.

Na ovom mjestu svakako kušajte svinjske obraze s povrćem u svitku od kelja, rižoto s kozicama, paštetu od kopuna uz koju će vam prijati čaša vina iz obližnjih podruma.

Poseban doživljaj i vođenu turu kroz stoljetne podrume uz degustaciju vina i zalogaje na kojima se sljubljuju domaće namirnice, omogućit će vam Klet Krško, a ako želite doživjeti domaću atmosferu i čuti prekrasnu obiteljsku priču tu je svakako vinarija, kuća Frankinje Kerin. Smještena u Straži pri Krškom, 6 km od centra grada, na samoj Gornjedolenjskoj vinskoj cesti s prekrasnim pogledom na grad i cijelo Posavje.

Vinarija je na poseban način uklopljena u sam vinograd, a domaćini koji će vas dočekati – bračni par Mojca i Lojze Kerin svojim gostoprimstvom će vas oduševiti na prvu. Vođena tura kroz podrum otkriti će kako je tekao razvojni put ove vinarije, a degustacija nekoliko etiketa uz što se sljubljuju i domaći suhomesnati proizvodi nerijetko će završiti pjesmom i zvukom Lojzeove harmonike.

Jedinstveni doživljaj degustacije doživjet ćete i u jedinoj slovenskoj Peninoteci smještenoj u podrumu dvorca Rajhenburg u kojem su nekad živjeli redovnici trapisti.

Oni su u Sremiču nad Krškim imali su svoje vinograde sa sortama vinove loze koje su donijeli iz Francuske, a 1895. godine prvi su na ovim prostorima počeli su proizvoditi pjenušce. Doživljaj je prekrasan, tijekom degustacije osjetit ćete energiju višestruko nagrađivanih pjenušaca posavskih vinara a kroz ovu degustaciju vodit će vas jedan od posavskih sommeliera poput Ksenje Kragl.

Kad ste u Krškom i želite na ovom mjestu provesti cijeli dan, uz eno gastro energiju, svakako istražite energiju prirode u koju je uklopljen ovaj grad ( uživajte u biciklističkim ili pješačkim rutama, na prekrasnim izvorima pitke vode…) ali energiju kulture. Jedan od glavnih bisera energije kulture svakako je Grad Rajhenburg koji stoljećima nadzire okolicu sa šezdeset metara visokog kamenog pristaništa iznad ušća potoka Brestanice u rijeku Savu.

Zgradu dvorca sagradio je između 1131. i 1147. godine moćni vlasnik posjeda, salzburški nadbiskup Konrad, o čemu svjedoči najstariji, romanički dio građevine. Zgradom i pripadajućim posjedom stoljećima su upravljali ministri koji su po dvorcu dobili ime – Reichenburg, a 1881. redovnici trapisti kupili su Rajhenburg i preuredili ga u samostan, koji je djelovao do okupacije u travnju 1941. godine, kada su njemačke okupacijske vlasti u dvorcu i pripadajućim gospodarskim zgradama osnovale logor za protjerivanje Slovenaca.

Godine 1947. raspušten je red trapista, a dvorac nacionaliziran. Godinu dana kasnije, u lipnju je otvoren Odgojno-popravni dom za žene, a kasnije i druge kaznene ustanove. Nakon provedenog postupka denacionalizacije 2004. godine dvorac je u vlasništvu Općine Krško, a potpuno obnovljenom zgradom danas upravlja Kulturni dom Krško.

Tijekom raznih događanja (koncerti, kazališne predstave, predavanja…) posjetitelji se mogu upoznati s poviješću dvorca, mjesta i cijelog kraja na stalnim i povremenim izložbama. U samom središtu Krškog, lokalno stanovništvo ali i brojne turiste privlači energija kulture za koju je zadužena jedinstvena Valvasorjeva knjižnica Krško.

Ime je dobila po poznatom slovenskom književniku Janezu Vajkardu Valvasoru a nakon preuređenja ( eu projektima) danas spaja moderne trendove s tradicionalnim elementima. S valovitim dizajnom, održivim zelenim krovom, inovativnim prozorima i atrijem kao svjetlosnim centrom koji se povezuje s povijesnim atrijem samostana, knjižnica je postala pravo središte lokalnih zbivanja i zanimljiva turistička lokacija.

Istražujući skrivene i prekrasno dizajnirane kutke ove knjižnice ljubazni domaćini će vam pokazati inovativni način posudbe i vraćanja knjige što je bio još samo jedan od razloga da se ova knjižnica nađe u top četiri najljepših knjižnica svijeta koju dodjeljuje Međunarodna knjižničarska udruga (IFLA).

Energija domaćeg osvojit će vas na svakom koraku Krškog. Stanovnici su nasmijani, rado vam otkrivaju skrivene kutke grada u kojem žive, a mnogi od njih će vam prišapnuti da u njihovom gradu postoji posebno mjesto, Tržnica na kojoj se kupuje lokalno voće i povrće.

Put će vas tada voditi prema nuklearki- mjestu zbog kojeg je Krško dobilo posebnu etiketu u prošlosti, a danas najzanimljivijim turističkim dijelom ovog grada. Kako smo već napomenuli, siguran je posjet nuklearki ali za to se treba javiti i osigurati termin. Zamislite, vođenje je besplatno, traje oko dva sata i kombinirano je s još jednom ‘energetskom atrakcijom’ Svijetom energije interaktivnim multimedijskim centrom koji je 2011. godine osnovala tvrtka GEN energija d.o.o. kako bi omogućila posjetiteljima putovanje duboko u svijet energije i energetike.

Pruža sveobuhvatne informacije iz ovog područja i predstavlja zanimljiv sadržaj cijeloj obitelji. I ovaj je posjet besplatan, ali uz prethodnu najavu. I kad ste na ovom dijelu Krškog, potražite Tržnicu na koju su u Krškom posebno ponosni. Nalazi se u samoj okolici nuklearke u sklopu tvrtke Evrosad najvećeg slovenskog proizvođača voća.

Prostire se na gotovo 600 hektara zemlje i predstavlja gotovo trećinu slovenske proizvodnje voća. Godišnje proizvedemo oko 22.000 tona voća koje izvozi u trinaest europskih zemalja i osamnaest zemalja Bliskog istoka, a ono što je zanimljivo da ako ne kupite gajbicu svježih jabuka koje su rasle u voćnjacima s pogledom na nuklearku kao odličan suvenir iz Krškog, njihove ćete proizvode pronaći u svim vodećim trgovačkim lancima.

Foto: Nikola Zoko