Znate li koji su to EKO OKUSI Slovenije?

U pitoresknom gradiću Krško, točnije u njegovom velebnom dvorcu Rajhenburg, proteklog je tjedna održan poseban događaj.

U fokusu je bila hrana, odnosno kreacije na tanjuru na kojima se mogla vidjeti i osjetiti kreativnost Slovenske gastronomije- 7 vrhunskih slovenskih chefova predstavili su svoje tanjure za koje su koristili organski proizvedene namirnice s lokalnih OPG-ova, te okuse sljubili s prirodnim sokovima, ekološkim vinima i maslinovim uljem iz južne Istre.

Bilo je tu zaista zanimljivih gastro rješenja koja su pomirila tradiciju i moderno, ekološki proizvedeno i izrazito ukusno.

Zamislite kombinaciju ričeta i pastrve, skrivenu janjetinu u razvučenom tijestu, minjone od jabuke s orasima koji izgledaju poput filmskog kolača, a okusom podsjećaju na štrudle naših baka ili vrlo kreativan spoj goveđeg ragua i kreme od krumpira kojoj je popularni kuhar Tomaž Kavčić dodao i mladi vipavski sir.

“U projektu Eko okusi Slovenije predstavlja se sedam kuhara koji pričaju priču o sedam vrhunskih slovenskih restorana. Tu je Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono), Jure Tomič iz Ošterije Debeluh, Sabina Repovž iz Gostilne Repovž, Uroš Štefelin iz Hiše Linhart, Leon Pinterič iz Gostilne Rajh, Boštjan Lačen iz restorana Kodila, Damjan Wallner i Matjaž Hribar iz restorana A3. Svi ovi kuhari pokazali u prava mala remek djela na tanjuru, a recepti i opisi kreacija koje su danas predstavljene na ovom eventu, nalaze se u knjizi recepata „EKO okusi Slovenije“”, rekla je Janja Jordan, predsjednice LAS Posavje.

Događaj je bio organiziran u sklopu projekta suradnje LAS-a “EKO Okusi Slovenije” koji traje od listopada 2022, a cijeli projekt je sufinanciran i odobren u lipnju 2022. od strane Agencije Republike Slovenije za poljoprivredna tržišta i ruralni razvoj, a koja upravlja Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj (EAFRD).

Prekrasan event, kojem su nazočili mnogobrojni uzvanici poslao je jasnu poruku o tome kako „EKO Okusi Slovenije“ nastaju povezivanjem imanja s ekološkom proizvodnjom, trgovina koje u fokus potrošača stavljaju ekološki proizvedenu hranu, te itekako važno otkrivanje lokacija koje su biser slovenskog turizma i idealno mjesto za isprobavanje lokalnih okusa.

Restorani koji se uključuju u ovaj projektu žele svakom gostu ispričati priču o lokalno proizvedenim namirnicama i autorskim receptima kojima nastaju prava remek djela na tanjuru.

“Organski proizvedena hrana predstavlja najkvalitetniju sirovinu za vrhunsku pripremu hrane. Do sada je možda bila nedovoljno zastupljena u kulinarskoj ponudi u Sloveniji i mi to mijenjamo”, rekla je Jordan dodajući kako je povezivanje organskih farmi s organskim trgovinama i vrhunskim kuharima ključno jer omogućuje povećanje potrošnje lokalne, ekološki proizvedene hrane kroz koju se jačaju eko okusi Slovenije, ali i njeguje tradicionalna kuhinja oplemenjena modernim pristupom. 4

Uz održivo skraćivanje opskrbnih lanaca, doprinosi se stvaranju novih tržišnih putova te se jača vidljivost i važnost najboljih slovenskih sirovina.

Uz hranu koja priča svoju priču sljubljena su i vina – Keltis, Guerila, Pasji Rep, Burja, Lipej, Marof iz Slovenije te Šegota iz Hrvatske. Za one koji nisu te večeri željeli piti alkohol, uz sve se tanjure lijepo uklopio ekološki proizveden sok s Kmetije Repovž.

Uspjeh ovog projekta upravo je u povezivanju, pa je važno napomenuti kako je u njegovu realizaciju uključeno 20 partnera, a publikacija koja je točka na ‘i’ ovom projektu, vrlo je kreativna mini kuharica prilagođena svima.

Sljubljivanje hrane kroz okuse dovedeno je do savršenstva, a kroz tanjure, koje možete kušati na spomenutim gastro adresama, kuhari su pokazali kako i sami možete koristiti tipične slovenske namirnice pretvarajući ih u vlastito gastro remek djelo. Knjižica Eko okusi Slovenije predstavlja 5 LAS područja i svako područje nosi svoje posebnosti.

“Projektom želimo povećati vidljivost ekoloških farmi i interes za slovensku kuhinju napravljenu od ekoloških sirovina. U sklopu projekta već su provedene i bit će provedene brojne aktivnosti koje će pridonijeti većem korištenje lokalnih ekoloških sirovina: od nabave opreme i tehnološke nadogradnje ekoloških farmi, zapošljavanje ekoloških poljoprivrednika, uspostava registra ekoloških poljoprivrednih gospodarstava, razvoj kulinarskih jela i recepata do razvoja novih kulinarskih iskustava, raznih događanja, radionica i posjeta lokacijama koje pričaju svoju priču o uspjehu. Budimo ponosni i sretni što možemo jesti kvalitetno, zdravo i najbolje što Slovenija može ponuditi svakom čovjeku”, zaključeno je na ovom eventu.

Foto: Nikola Zoko