Svečana premijera filma ‘Lada Kamenski’ privukla brojna poznata lica

Svečana premijera filma 'Lada Kamenski' privukla brojna poznata lica
Foto: John Pavlish

Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića priča je o današnjem položaju žena u društvu i odnosima u svijetu filmske scene, ali i o tamnoj strani nastanka države i propasti nekadašnjeg idustrijskog diva.

Odlična atmosfera i brojni okupljeni predstavnici kulturnog i javnog života Hrvatske obilježili su sinoćnju premijeru filma o kojem se već duže vrijeme s nestrpljenjem govori. U Kinoteci su se tako zatekli i Jelena Perčin, Momčilo Otašević, Janko Popović Volarić, Daniela Trbović, Tara Rosandić, Slavko Sobin, Tena Jeić Gajski i brojni drugi. Njihova očekivanja nisu iznevjerena – publika je ovacijama pozdravila ekipu filma koji su prisutnima zahvalili na podršci, a ostatku ekipe na predanom radu i entuzijazmu na filmskom setu.

“Od prvog dana snimanja znali smo da u rukama imamo nešto drugačije, posebice ako pogledamo radnju koja prati radnice Kamenskog i njihovu višegodišnju borbu za svoj posao, svoje dostojanstvo i profesiju u kojoj su provele cijeli radni vijek. Nastojali smo njihovu priču ispričati što realističnije i prikazati ih kao ono što jesu – simbol ‘malog čovjeka’ koji se nastoji snaći u novim okolnostima -nastanku države i pretvorbi i privatizaciji koji su stavili ključ u bravu nekad uspješnim poduzećima. Mislim da smo u tome i uspjeli, a dokaz tome su i priznanja struke”, poručili su scenaristica i redateljica filma Sara Hribar i redatelj Marko Šantić.

Svečana premijera filma 'Lada Kamenski' privukla brojna poznata lica
Marko Šantić, Nataša Dorčić, Sara Hribar i Doris Šarić Kukuljica | Foto: John Pavlish

“Lada Kamenski” do sada je osvojila nekoliko nagrada za najbolji film, režiju i glumu. Premijeru je imala na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film.

Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Uloge u filmu tumače Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti filma su Jure Pavlović i Bojan Kanjera.

“Lada Kamenski” u kinima se počinje prikazivati 7. ožujka.