INOVATIVNA METODA: Analizom otpadnih voda do podataka o korištenju narkotika

laboratorij

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se obilježava 26. lipnja, danas je u Gradskoj upravi organizirana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni zanimljivi podaci.

Riječ je o rezultatima Analize komunalnih otpadnih voda – inovativnog pristupa za praćenje trendova u zlouporabi droga grada Zagreba, a koju je proveo Institut Ruđer Bošković.

Ustvrdivši kako stanje u Zagrebu nije alarmantno nego upozoravajuće, gradonačelnik Milan Bandić se zahvalio svima koji sudjeluju u ovoj znanstvenoj analizi koja je rezultirala vrijednim podacima.

“Ovo je problem suvremenog života i nažalost što se više razvijamo, poroka ima sve više. Borba protiv droge je zajednički cilj, a zadaća je Grada i Gradskog ureda za zdravstvo da stalno prate i analiziraju podatke. Ovo je veliki problem na koji ne smijemo gledati stisnutih očiju”, napomenuo je zagrebački gradonačelnik.

Uz gradonačelnika te pročelnicu Gradskog ureda za zdravstvo Mirnu Šitum koja je napomenula kako je situacija u Zagrebu ipak nešto bolja ove godine nego prošle, na konferenciji za novinare podatke su predstavili sudionici u projektu: zamjenica ravnatelja Vladinog ureda za droge Sanja Mikulić, voditelj Odjela zlouporabe droga Policijske uprave Zagrebačke Mladen Staneković, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti Marina Kuzman i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković Senka Terzić.