I u krizi se traže radnici, evo koja zanimanja su najpotrebnija u Zagrebu

Najtraženiji posao u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, prema portalima Moj posao.hr i Posao.hr, jest stručnjak za web, kojima se nudi i najviše radnih mjesta, njih 47.

U ugostiteljskom sektoru traži se 31 konobar koji je najtraženije radno mjesto u Hrvatskoj, a u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji traži se još 21 kuhar i osam slastičara, piše Poslovni.hr.

U prodajnom pak sektoru posao može pronaći 13 prodavača i blagajnika te 7 djelatnika u telefonskoj prodaji i pozivnom centru. Najtraženije ekonomsko zanimanje je knjigovođa kojih čeka osam radnih mjesta dok osobe s visokom stručnom spremom iz menadžmenta imaju slobodna tri mjesta u Zagrebu i okolici.

Od uslužnih djelatnosti najviše se traže frizeri, njih 15, a nakon njih kozmetičari za koje je raspisano sedam natječaja. Traže se i 2 elektroinstalatera, te isto toliko zidara, stolara i automehaničara.

Potražnja u uslužnim djelatnostima slična je i na stranicama Zavoda za zapošljavanje, a tamo se kao prvo uslužno zanimanje koje je potrebno u Zagrebu, od njih ukupno raspisanih 118, navodi vatrogasac.

“Velika je potreba za vatrogascima, ali nema novca. Evo trenutno nam treba barem 270 ljudi, dakle velika je potražnja i pomažu nam članovi doborovljnih vatrogasnih društava, ali trebaju i profesionalni vatrogasci”, kaže Mladen Malčić, zapovjednik vatrogasne postrojbe Zagreb.

Najteže se pak zaposliti farmaceutima koje čekaju tek dva radna mjesta te zubarima i pravnicima za koje je raspisano jedno radno mjesto. Za profesore, učitelje, novinare i doktore posla trenutno – nema.

Inače, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje iz travnja, u Zagrebu ima 47.055 nezaposlenih. Time je nakon Splitsko-dalmatinske županije metropola neslavni rekorder.

Situacija u Zagrebačkoj županiji malo je bolja, ali županijski gradovi u kojima je posljednjih mjeseci zabilježen porast nezaposlenosti su Ivanić Grad i Samobor.