Hrvatska slavi Dan državnosti, u spomen na povijesnu odluku Hrvatskog sabora

Danom državnosti obilježava se povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991.

zastava-hrvatska-630

Toj odluci prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. Na temelju takva očitovanja volje hrvatskih građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, donio je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća Ustavnu odluku o – suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

U prigodi obilježavanja Dana državnosti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović položili su vijence i zapalili svijeće na Mirogoju kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Grobnici narodnih heroja, Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Josipović je nakon polaganja vijenca izjavio kako danas slavimo rođendan naše Domovine, te se sjećamo uspjeha i problema koje imamo, a naravno i svih onih koji su stradali zato da bismo mi danas bili slobodni.

Leko je istaknuo kako su temelji i odluke Sabora o samostalnosti Republike Hrvatske povijesno potvrđene i obranjene na bojnom polju.

“To su temelji važni za izgradnju boljeg i prosperijetnijeg hrvatskog društva”, rekao je leko.

Premijer Milanović izjavio je kako se prije svega treba sjetiti onih koji su poginuli za Hrvatsku.

“Dali su sve, odnosno život jer drugo nisu imali”, kazao je. Milanović je naglasio da se isto tako treba sjetiti vremena kada je trebalo donositi krupne i dalekosežne odluke, kada nije bilo jasno što će biti u sljedećem danu i sljedećoj godini. Ocijenio je da danas nije isto, ali je slično. Moramo se mijenjati na bolje, rekao je Milanović, dodavši da je upravo zato simbolika 25. lipnja 1991. važna.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodi euharistijsko slavlje za Domovinu u prigodi Dana državnosti, u župnoj crkvi Svetog Marka. Misnom slavlju nazoči predsjednik Sabora Josip Leko te predsjednik Republike Ivo Josipović.

Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije održat će u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) svečani koncert u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, kojem će nazočiti i predsjednici Leko, Josipović i Milanović. Uoči koncerta predsjednik Josipović uručit će odlikovanja dodijeljenja u povodu Dana državnosti.