Hrvatska komora socijalnih pedagoga: “Na školski uspjeh svog djeteta nemojte gledati samo kroz ocjene”

Foto: Freepik

Povodom početka nove školske godine Hrvatske komore socijalnih pedagoga objavila je priopćenje u kojim želi svim sudionicima u odgojno-obrazovnom procesu olakšati ovo razdoblje te potaknuti roditelja da na školski uspjeh svog djeteta ne gledaju samo kroz ocjene.

Priopćenje Hrvatske komore socijalnih pedagoga prenosimo u cijelosti:

“Početak školske godine donosi nam uzbuđenje zbog novog početka, ponovnih susreta, ali nekima donosi i nelagodu zbog obveza i zahtjeva koji se iz godine u godinu čine sve većima. Biti učenik u današnje vrijeme nije nimalo lako te odrasli imaju težak zadatak balansiranja između pružanja podrške i roditeljskog nadzora i dosljednosti. Svako dijete je svom roditelju sve na svijetu što donosi puno lijepih trenutaka, ali i jako puno briga – od toga kako će se snaći u školi, kakve će ocjene imati, hoće li pronaći prave prijatelje, u kakvu osobu će odrasti… i prirodno je da pritom roditelji rade sve kako bi ih zaštitili.

Željeli bismo vam olakšati ovo razdoblje te vas potaknuti da na školski uspjeh svog djeteta ne gledate samo kroz ocjene. Ocjene su važne, ali kao povratna informacija o tome što su i koliko učenici naučili, a što bi trebalo dodatno proraditi i uvježbati. Ako se pojavi problem, razgovarajte otvoreno sa svojim djetetom i pokušajte zajednički pronaći rješenje. Potičite svoje dijete da izrazi svoje osjećaje i brige. Ako prepoznate neke izazove vezane uz vaše dijete, javite se razredniku ili odite na razgovor kod predmetnog učitelja i pokušajte zajednički pronaći rješenje. Učitelji će uključiti stručnu službu i ravnatelja, ako uvide da neka situacija zahtijeva dodatnu stručnu pomoć. Kvalitetna suradnja, partnerski odnos roditelja i škole cilj je svih uključenih u odgojno-obrazovni proces, a radi najboljeg interesa i dobrobiti djeteta. Dijete treba znati da su odrasle osobe koje su njemu važne, složne i da znaju probleme rješavati zrelo. Pomozite svojem djetetu u postavljanju realnih ciljeva i budite mu potpora u njihovu dostizanju.
Kao učitelji i roditelji, fokus bismo trebali staviti na razvijanje osjećaja privrženosti školi, izgradnji pozitivnih odnosa s vršnjacima, razvijanju poštovanja prema učiteljima i drugim odraslima te odgovornom ponašanju prema sebi i drugima.
Roditelji, pitajte svoje dijete kako se osjećalo danas u školi, što mu se lijepoga dogodilo, nemojte biti usmjereni samo na ocjene. Pokušajte se prisjetiti kako je vama bilo u školskim danima, što vam je bilo izazovno, kako ste se nosili s pritiskom i bit će vam lakše procijeniti potrebe svojeg djeteta. Imajte na umu da je odnos roditelja prema djetetu temeljni odnos koji snažno utječe na odnos djeteta prema sebi, drugima, školi i školskim obvezama.

Dragi učenici, vjerujemo da s nestrpljenjem očekujete ponedjeljak i početak škole! Neki od vas se vesele povratku u školske klupe, sretanju prijatelja i učenju, međutim, neki možda osjećaju i brigu kako će se snaći, hoće li ove godine pronaći prijatelja, hoće li biti lijepo s vašim vršnjacima. Pozivamo vas da se osvrnete oko sebe, provjerite ima li u vašem razredu netko tko se rijetko javlja ili tko provodi vrijeme sam, tko vam izgleda tužno i zabrinuto. Nasmiješite mu se, priđite mu, pozovite ga na igru ili zajedničko pisanje zadaće, pitajte ga kako je. Često nismo svjesni koliko neka mala gesta može značiti.
Kad vam je teško, ne sramite se potražiti pomoć. Traženje pomoći je naša snaga! Zauzmite se za sebe vodeći brigu o svom zdravlju i osobnom zadovoljstvu uz druge i s drugima, brinući se i za okružje u kojem odrastate. U školi i obitelji postoje osobe koje će vas saslušati i pomoći vam.

Želimo svim učenicima, roditeljima i ostalima veselu i uspješnu novu školsku godinu!”, stoji u priopćenju koje potpisuje Alma Rovis Brandić, predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga.