Hrvatska komora socijalnih pedagoga: “Zaštitimo žrtve nasilja u Vinkovcima!”

Ilustracija | Foto: ZG express

Nakon obiteljske tragedije u Vikovcima, u kojoj je najprije sin ubio oca, a potom je i on sam smrtno stradao bježeći pred policijom, danas se oglasila Hrvatske komore socijalnih pedagoga.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijlosti:

“Nasilje je sveobuhvatni problem društva danas i dok tražimo krivca i osuđujemo, čini nam se potrebnim naglasiti važnost poštivanja žrtava, njihovih obitelji i svih koji su s njima povezani. Uobičajeno se dogodi hajka na centre za socijalnu skrb, policiju, traže se detalji o obitelji umjesto da dopustimo obitelji da tuguje. Je li možda počinitelj, unatoč “stručnom vještačenju” susjeda bio osoba narušenog mentalnog zdravlja, što također spada u sferu zaštite privatnosti? Imaju li obitelji povezane sa zločinom djecu? S kojim pravom ih etiketiramo?

Uvlačimo li time i njih u začarani krug nasilja?

Popularno je kritiziranje bez konstruktivnih prijedloga, suočeni smo s traženjem propusta koji su omogućili zločin, nepovjerenjem u institucije, a premalo naglasak stavljamo na prevenciju i psihosocijalni tretman osoba u riziku. Upravo mi socijalni pedagozi kontinuirano se zalažemo i provodimo prevenciju i psihosocijalne tretmane jer jedino na taj način, kao stručnjaci, možemo odgovoriti na izazove nasilja poput stravičnog zločina koji se dogodio u Vinkovcima s posljedicom dvostrukog ubojstva.

Sve su to pitanja na koja mi socijalni pedagozi možemo dati odgovor je imamo profesionalne kompetencije iz područja prevencijske znanosti, a koje su nužne ako želimo uspješno i sustavno odgovoriti na izazove nasilja.

Zločina je uvijek bilo i uvijek će ih biti. U današnjem vremenu senzacionalističkim pristupom u izvješćivanju i isticanjem negativnih aspekata pojedinih situacija nameće se dojam bespomoćnost i bezizlaznosti, društvu se daje iskrivljena slika stvarnosti. Djeci i mladima postavljamo model načina najbržeg dobivanja pažnje i popularnosti koji nije u njihovom interesu.

Modernizacijom, digitalizacijom, spustili su se brojni kriteriji koji čuvaju osnovni sustav vrijednosti pa se tako i ovoga puta naglasak stavlja na čimbenike kojima se ulazi u vrlo intimne sfere osobnih života članova uže i šire obitelji protagonista inkriminiranog događaja.

Različitih patoloških pojavnih oblika u društvu je uvijek bilo i biti će stoga je važan način na koji će oni biti prikazani u javnosti. Kao društvo koje proklamira zaštitu prava i interesa djeteta te zaštitu osobnih podataka svih članova zajednice dužni smo štititi osobe koje u određenim razdobljima života pripadaju ranjivim skupinama.

Potreban je sveobuhvatan, kontinuirani, sustavan, stručni pristup problemu nasilja, od pravovremene, stručne prevencije preko stručnog rada s nasilnicima do kvalitetne skrbi o žrtvama nasilja. Tu se nameće se potreba ulaganja u ljude, ali i sustave.

U društvu postoji niz stručnjaka različitih profila i specijalnosti koji se bave pružanjem djelotvorne pomoći ne samo izravnim već i kolateralnim žrtvama traumatskih događaja stoga bi prilikom davanja informacija o ovakvim pojavnim oblicima bilo potrebno pružiti informacije o tome kojim se sve stručnjacima mogu obratiti ukoliko se nađu u situacijama u kojima im je potrebna pomoć u razvijanju i osnaživanju životnih vještina kojima će se vratiti normalnom svakodnevnom funkcioniranju.

Hrvatska komora socijalnih pedagoga jedna je od tih adresa i vjerujemo da ćemo kao takvi biti prepoznati u kriznim situacijama svih oblika nasilja”, stoji u priopćenju koje potpisuje Alma Rovis Brandić, predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga.