BEROŠ OBJAVIO LOŠU VIJEST: Hrvatska je četvrta po broju smrtnih slučajeva na sto tisuća stanovnika

Vili Beroš

Komentirajući informaciju da je u posljednja 24 sata zabilježen 341 slučaj zaraze koronavirusom, ministar Vili Beroš je rekao da je daleko važniji broj hospitaliziranih, novozaprimljenih u bolnice, broj otpuštenih i broj pacijenata na resporatoru.

Danas je 299 ljudi na bolničkom liječenju, od čega su 33 nova, ali je i 38 osoba otpušteno, što je ministar ocijenio dobrim trendom.

“Na respiratoru je 24 osobe, dva nova pacijenta od jučer, i to je ono što nije dobro, jer ti koji su na respiratoru, upitno je hoće li se oporaviti ili neće”, rekao je Beroš za televiziju N1.

Ministar je rekao da je Hrvatska stigla na četvrto mjesto po broju smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika te da je to stvar koja treba promijeniti.

“Najviše možemo napraviti sami. Znamo način na koji se možemo i moramo boriti protiv ove epidemije i to moramo poštivati”, rekao je Beroš.

Dotaknuo se i apela epidemiologa da se smanji vrijeme samoizolacije, koje je određeno na dva tjedna.

“Razgovarao sam s Capakom da nađu najbolji modalitet, dosadašnje iskustvo ukazuje na elemente koje oni spominju. To nije mišljenje Epidemiološkog društva, ne tvrdim da je dobro ili loše, molim epidemiološku struku da procijeni adekvatno elemente koji se odnose na samoizolaciju”, rekao je Beroš.

Govoreći o problemima u zdravstvenom sustavu, Beroš je rekao da se o covidu mora voditi računa, ali da se ne smiju zanemariti i druge pretrage. “U situaciji smo novog normalnog i moramo naći način kako funkcionirati”, rekao je Beroš.