Sljemenska žičara mogla bi proraditi prije Nove godine, čeka se potpis ministra zdravstva

Prva administrativna stepenica prema puštanju u rad sljemenske žičare je pri kraju time što je ovaj vikend okončana javna rasprava o nacrtu Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu izvora buke, vrijeme i mjesto nastanka.

Kad bi svi radili u istom cilju, nova sljemenska žičara mogla biti puštena u rad do Nove godine, izjavio je ministar prometa Oleg Butković, objavio je Jutarnji list.

Da bi se to dogodilo, sada treba potpisati Pravilnik i obaviti tehnički pregled. To znači da je opet na redu Državni inspektorat koji predvodi Andrija Mikulić koji nam, pak, nije odgovorio kad bi to moglo doći na red.

Problem je nastao jer se u zakonskim propisima nigdje nije spominjala žičara kao dio prometne infrastrukture, a ni u onima u kojima se definira razina dopuštene buke. Sad je u Pravilnik uvrštena i sama žičara.

“Javno e-savjetovanje o nacrtu je završilo u petak u ponoć te slijedi analiza prikupljenih komentara na temelju koje slijedi daljnja procedura”, odgovorili su Jutarnjem iz Ministarstva zdravstva.

Kao i u svakom donošenju provedbenih propisa, Pravilnik donosi resorni ministar, u ovom slučaju ministar zdravstva Vili Beroš. Nakon toga Pravilnik ide u Ured za zakonodavstvo radi upućivanja na objavu u Narodnim novinama.