Hrvati će za blagdane potrošiti 11 mlrd. kn, HGK apelira: “Kupujte domaće!”

U prosincu ove godine u trgovini na malo potrošit će se oko 11 milijardi kuna, otprilike jednako kao i prošle godine, procjenjuju analitičari HGK.

soping_blagdani

Na godišnjoj razini maloprodaja je u stagnaciji. No zbog izraženog trenda pada cijena, kupci će za isti novac zapravo moći kupiti više robe, rekla je Tomislava Ravlić, pomoćnica direktora Sektora za trgovinu HGK.

Dodala je da je blagdanska potrošnja vrhunac imala 2008. godine kad je iznosila 12,5 milijardi kuna. U posljednje tri godine potrošnja se vrti oko 11 milijardi kuna, a najviše se potroši između 19. i 24. prosinca.

Istraživanja su pokazala da su kupci postali racionalniji i da je posljednjih godina blagdanska košarica izmijenjena pa se kupuju praktičniji darovi. Hrvatska po prometu u trgovini i prosinačkoj potrošnji nije izolirana od Europske unije. Makroekonomsko okruženje u EU također je nestabilno i maloprodaja u EU također stagnira, ali se poduzimaju mjere za poticanje potrošnje i razvoj gospodarstva.

U usporedbi strukture potrošnje Hrvatske i EU primjećuje se da hrvatski građani znatno više troše u kategorijama hrane te stanovanja i energenata. U ostatku Europe više se troši na prijevoz, rekreaciju i kulturu te u restoranima i hotelima, tkz. luksuzna dobra.

Trgovina na malo počela se oporavljati početkom ove godine, no taj trend je zaustavljen u srpnju pojavom „srpanjske rupe“. Produžena turistička sezona ponovo je dala pozitivan poticaj i blagi rast se nastavio u kolovozu i rujnu. Rast potrošnje za blagdane može dati poticaj cijelom gospodarstvu, jer je potrošnja, uz izvoz i investicije, važan čimbenik u pokretanju gospodarskog ciklusa, kaže potpredsjednik HGK Josip Zaher.

Kupujte domaće!

Ponudom hrvatskih proizvoda na policama i njihovim odabirom za darove potiče se i domaće gospodarstvo, poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, na današnjem susretu s novinarima. Prema riječima Josipa Zahera, i trgovački lanci u stranom vlasništvu sve više u posljednje vrijeme u svoj asortiman uključuju hrvatske proizvode.

Istraživanja HGK pokazuju da je gotovo 80 posto građana spremno izdvojiti više novca za hrvatski proizvod koji je jednake kvalitete kao i strani. Potrošnja u prosincu prigoda je za podupiranje hrvatskoga gospodarstva u skladu s europskim trendovima gdje je sve prisutnije poticanje kupnje lokalnih proizvoda, istaknuo je Zaher.