Zagrebački HNK postao član Europske kazališne konvencije

Od 28. studenoga 2014. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu punopravni je član neprofitne paneuropske organizacije European Theatre Convention (ETC), Europske kazališne konvencije, u koju je uključeno 47 javnih kazališta iz 25 europskih zemalja.

dubravka_vrgoc

Ova francuska organizacija osnovana i registrirana u Parizu 1.srpnja 1901. već više od stoljeća snažno podupre kulturne aktivnosti kojima intenzivira međunarodnu suradnju. ETC, velikom mrežom uključenih javnih kazališta povezuje pojedine nacionalne sastavnice europske kulture, kulturne institucije i kazališne umjetnike u različite oblike dijaloga, kreativnih razmjena i umjetničkih koprodukcija.

Na godišnjoj konferenciji ETC-a, kojim predsjedava Dubravka Vrgoč, održanoj u Državnom kazalištu u Braunschweigu od 27.-30. studenoga 2014., sudjelovalo je više od 70 umjetničkih ravnatelja, dramaturga i različitih umjetnika iz dvadeset europskih zemalja.

Na konferenciji je odlučeno da se pojača suradnja s kazališnim umjetnicima iz Ukrajine, s obzirom na zabrinjavajuću političku situaciju u toj zemlji te putem stipendija pomogne mladim umjetnicima.

Tijekom konferencije održavao se, četvrti put zaredom, europski festival Fast Forward, na kojemu je predstavljeno 16 kazališnih predstava koje su režirali mladi redatelji iz različitih europskih zemalja.