Holding dobio dozvolu za Jakuševac, ali tamo ne smije glomazni otpad

Za odlagalište otpada na Jakuševcu stigla je ‘okolišna dozvola’ iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, potvrđeno je iz Zagrebačkog holdinga, no, prije legalizacije odlagališta, Holding treba ishoditi i dozvolu za gospodarenje otpadom od nadležnog gradskog ureda.

smece-jakusevec

Te dozvole međutim ne znače da će se na Jakuševec moći odlagati glomazni otpad koji nije obrađen.

Holdingova podružnica ZGOS, uz zahtjev za izdavanje dozvole za gospodarenje otpadom, uskoro će predati i Elaborat gospodarenja otpadom, čija je konačna verzija u izradi, s mjerama među kojima je i obveza praćenja emisija u okoliš, kako bi što prije dobili i tu dozvolu, poručuju iz Holdinga zadovoljni što su ishodili okolišnu dozvolu pa će do daljnjega na Jakuševec moći odlagati sve vrste obrađenog otpada.

“Nakon izrade Elaborata gospodarenja otpadom i kompletiranja ostale dokumentacije, podnijet ćemo zahtjev za izdavanje dozvole za gospodarenje otpadom nadležnom gradskom uredu koji ćemo rješavati u upravnom postupku”, poručili su iz Holdinga.

No, pred Holdingom je još dosta briga jer se na Jakuševec i s okolišnom i s dozvolom za gospodarenje otpadom ne može odlagati glomazni otpad koji nije obrađen. Prikupljeni glomazni otpad potrebno je prije odlaganja sortirati i usitniti i tek potom odložiti na odlagalište otpada.

Privremeno rješenje za zbrinjavanje glomaznog otpada Zagrebački holding našao je u skladišnim prostorima Robnih terminala dok se na natječaju ne pronađe drugo, trajnije rješenje za zbrinjavanje različitih vrsta otpada, među kojima i glomaznog.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode naglašavaju da su okolišnom dozvolom odnosno Rješenjem o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postojeće postrojenje odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec ispunjeni uvjeti da Grad Zagreb izda dozvolu za gospodarenje otpadom, temeljni dokument koji odlagalište Jakuševec mora imati da bi poslovalo u skladu sa zakonom.

“Radi izbjegavanja bilo kakvih zabuna, a s obzirom da se zadnjih mjeseci netočno u direktnu vezu dovodilo izdavanje okolišne dozvole s rješavanjem problema zbrinjavanja glomaznog otpada, ističemo da okolišna dozvola kao ni dozvola za gospodarenje otpadom za čije je donošenje Grad Zagreb sada ostvario preduvjete, ne mijenja ništa po pitanju glomaznog otpada. Od 2005. godine zakonom je zabranjeno odlaganje neobrađenog glomaznog otpada na odlagalište, a isto to ponovljeno je i u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom iz 2013.”, poručili su iz Ministarstva.